Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kraftig ökning av dödligt våld i Västsverige

  Antalet mord och dråp ökade kraftigt förra året. Värst var det i Västsverige där mord och dråp ökade med 118 procent 2015. – Vi ser en våldsspiral, säger polismästaren Robert Karlsson.

  Totalt dödades 103 människor, enligt Rättsmedicinalverket. Det är 21 fler mord och dråp än under 2014, en ökning med 26 procent.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ett par kvinnor mördades av för dem okända gärningsmän: Lisa Holm på Kinnekulle i juni och sedan en 21-årig kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby utanför Stockholm.

  – De här händelserna är sällsynta men det hände flera gånger förra året, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

  Det höga dödstalet beror delvis på flera dubbel- och trippelmord: Två personer höggs ihjäl med kniv på Ikea i Västerås, tre sköts till döds i Uddevalla, och på skolan Kronan i Trollhättan dödade Anton Lundin Petersson tre människor.

  LÄS MER: Död person hittad - bedöms vara Lisa Holm

  I Rättsmedicinalverkets, RMV, statistik är landet indelat i sex regioner och det som RMV kallar Göteborgsregionen (Västra Götaland och Norra Halland) är den som sticker ut mest. Där dödades 24 personer, en ökning med 118 procent.

  – Vi har flera gängkrig och det var ett våldsamt år. Det är en oerhört tragisk utveckling, säger Robert Karlsson, chef vid utredningsenheten i region väst.

  Tillgängligheten till illegala kraftigare vapen och höghastighetsammunition är anledningar till de höga dödstalen i Västsverige.

  LÄS MER: Polisen lovar krafttag mot gängvåldet

  – Förr sköt man ett pistolskott i benet. Nu skjuter man 20 skott med automatvapen för att döda. När människor träffas så blir dödligheten större, säger Karlsson.

  I Västsverige – och andra storstäder i landet – används även sprängmedel och handgranater mer frekvent. I juni 2015 dödades tre vuxna och en fyraårig flicka i en bilbomb i Torslanda utanför Göteborg.

  Det dödliga våldet har dock minskat totalt sett de senaste åren och i relation till befolkningstillväxten.

  LÄS MER: Vårvädersmordet: 20-åring misstänks för medhjälp

  Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) varierar det dödliga våldet från år till år. Mellan 2010 och 2014 låg snittet på 80 personer per år och mellan 1990 och 1994 på 107.

  – Den långsiktiga tendensen med färre fall av dödligt våld gäller fortfarande även om vi räknar in de här nya siffrorna från Rättsmedicinalverket, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå.

  Det är främst det dödliga våldet som drabbar gemene man, som befinner sig utanför de kriminella miljöerna, som har minskat.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.