Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Krönika: Tacka nej till Skavlans unkna gubbmönster

På fredagskvällen avslutas Skavlans nionde säsong i SVT 1. Låt den bli den sista. Det räcker nu.

Redan när Fredrik Skavlan ledde programmet Först & sist i Norge blev han kritiserad för sin gubbiga kvinnosyn och fick epitetet "Kåte Fredrik" på grund av sin oförmåga att intervjua kvinnor som om de hade något att säga. I Sverige blev han snabbt upphöjd till svärmorsdröm och kungen av svensk talkshow.

Fredrik Skavlan är en duktig intervjuare, eller snarare en skicklig samtalsledare. När han är som bäst lyckas han få gästerna att själva knyta ihop de mest disparata trådar till en lättsamt spirituell fredagsunderhållning.

Samtidigt har ett obehagligt mönster vuxit sig allt tydligare. De norska belackarna hade rätt. Fredrik Skavlan bemöter kvinnor och män olika. Det är oftast en finstilt skillnad i attityden som inte är helt lätt att sätta fingret på och som därför blir svår att kritisera. Men efter nio säsonger har också antalet rena dikeskörningar börjat hopa sig.

Tyvärr finns inget som tyder på att Skavlan har tagit åt sig av den kritik som framkommit och lärt sig av sina misstag. I Sydsvenskan fick han frågan om det ligger något i att han inte ställer samma typer av frågor till män som till kvinnor.

- Nej, jag kan bara inte förstå det. För mig är inte kvinnor en grupp på det sättet, inte män heller, svarade han.

Självinsikten är lika med noll.

Jag ska hjälpa dig, Fredrik. Låt oss jämföra ett par av dina intervjuer. De kretsar båda kring självbiografier med otrohet som ingrediens.

När Camilla Henemark var gäst och pratade om sin relation med kungen var du noga med att påpeka att "det här är din version av historien".

När Sven-Göran Eriksson gästade dig för ett par veckor sedan fick han sitta och chikanera sin exfru Nancy Dell'Olio utan att du så mycket som andades att hon kanske inte håller med.

Camilla Henemark fick försöka försvara sig mot insinuanta frågor som "Var männens hustrur med på festerna?" och du fick publiken att skratta åt din kladdiga formulering "Pratade man eller var det något annat som gjorde de här middagarna roliga?"

Att Sven-Göran Eriksson berättade för Dell'Olios dåvarande make att han vänsterprasslade med frun kommenterade du med "Jag måste säga att det var modigt!" och du klämde ur dig ett ohöljt beundrande "Du hade ju många kvinnor redan innan du blev känd och rik". Ja du, Fredrik, den som ändå hade samma naturliga häradsbetäckarkvaliteter som Svennis.

Man slår sig för pannan. Hur kan Fredrik Skavlan helt undgå att se sina egna unkna gubbmönster?

I fredagskvällens säsongsavslutning är fyra av sex gäster män. Måste kännas skönt för Skavlan att få landa säsongen tryggt inbäddad i manlig gemenskap.

Det är hög tid att SVT tackar nej till Skavlan och ger plats åt någon med ett annat tilltal. Varför inte vara riktigt vågade och välja en kvinna? Bianca Kronlöf vore en drömvärvning eller rädda Carina Berg från sotdöden i hennes nuvarande talkshow på Kanal 5 med under 200 000 tittare.

Hon borde ha en mycket större publik. Och vi behöver en radikal förändring.

  

Se Svennis hos Skavlan: http://www.svt.se/skavlan/svennis-och-icona-pop-gastar-skavlan

Mest läst