Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Krögare: "Det är en budgetfråga för polisen"

  Krögare som GP talat med rasar. - Det är skitsnack att det är stökigast på Avenyn mellan 03 och 05, säger Christer Johansson.

  Christer Johansson är ordförande för Sveriges Hotell & Restaurangföretagares regionförening i Västsverige och delägare i nattklubben Park Lane.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Park Lane och Valand var de första nattklubbarna som i början på 1990-talet fick tillstånd att servera alkohol till 05.00. Motståndet från polisen att ha öppet så länge har pågått sedan dess, enligt Christer Johansson. Däremot undrar han varför polisen återigen vill sätta stopp för femtiderna.

  - Jag tror att det är en budgetfråga. Polisen har väl inte råd att ha personal ute för länge på natten, säger han.

  Hans kollega Magnus Albrektson, vd för Park Lane, förstår inte att polisen i Göteborg har sådana svårigheter att hantera kroglivet:

  - Det är högst märkligt att Stockholm och Malmö klarar av att ha krogar som har öppet till fem, men inte Göteborg. Det kan inte vara krogarnas jobb att sköta gatan utanför också.

  Johan Bergqvist äger tillsammans med Ulla Bäckström och Mikael Samuelsson Rose and Crown, Glow och Lipp på Avenyn.

  - Det vore förödande för Göteborg som evenemangsstad, om det finns nattklubbar som inte har öppet längre än till 03.00. Allt fler gäster går ut senare och stannar tills nattklubben stänger, säger Johan Bergqvist.

  Åke Bäckström, som äger Valand och Lilla London, minns med fasa hur stökigt det kunde vara när flera ställen stängde samtidigt förr. Det var bråk i taxiköer och många åkte till svartklubbar efteråt. Med olika öppettider menar krögarna att folk droppar av från krogen i en jämnare ström. Det blir lugnare hemgång.

  En begränsning av öppettiderna till 03.00 betyder stora ekonomiska förluster för krogarna som nu har öppet till fem. Personal skulle också tvingas sluta.

  - För Park Lane kan det innebära en förlust på 25 procent i omsättning under en kväll om vi tvingades stänga tre, säger Christer Johansson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.