Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Andreas Rosenqvist och Maria Berjaoui har via Facebook tagit initiativ till en opolitisk demonstration mot trängelseskatten på Götaplatsen i dag, lördag.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kräver folkomröstning om trängselskatten

  Sex av tio säger nej till trängselskatt. Bara tre av tio är positiva. Och få har ändrat åsikt. Det visar en undersökning. I dag klockan 12 hålls en demonstration på Götaplatsen med krav på folkomröstning.

  I somras publicerade en forskargrupp vid Göteborgs universitet resultatet av en undersökning med drygt 2 000 personer. I juni var 59 procent mot trängselskatt, 32 för och 9 procent visste inte.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Inför trängselskattens införande har samma personer tillfrågats igen. En något mindre antal svarade, men resultatet är närmast identiskt. I december var 60 procent mot, 31 för och 9 procent visste inte.

  - Det är bara några procent som har bytt åsikt. Det enda vi ser är att det är något fler som byter till att vara negativa än positiva. Men vi kan inte belägga det. Det är för små skillnader, säger Johan Martinsson vid samhällsvetenskapliga institutionen, en av forskarna bakom undersökningen.

  Ny mätning i maj

  I maj publiceras nästa mätning, byggd på svar från samma grupp personer, med över fyra månaders perspektiv på trängselskatten.

  - Då blir det spännande. Förväntningarna är att motståndet ska bli svagare och allt fler positiva, säger Johan Martinsson.

  För Andreas Rosenqvist och Maria Berjaoui styrker undersökningen deras krav på en folkomröstning. De har via Facebook tagit initiativ till en opolitisk demonstration mot trängelseskatten på Götaplatsen i dag.

  De kallar det ett folkinitiativ.

  - Många är missnöjda och jag tänkte att jag startar ett event så får vi se hur många som är intresserade. Det var ungefär tre veckor sedan. Då såg jag att Andreas var väldigt engagerad så jag bjöd inom honom. Sedan har det bara vuxit, säger Maria.

  "Huvudfrågan är demokratin"

  I går förmiddag hade 2279 anmält att de kommer, 1143 att de kanske kommer och 21 222 personer var inbjudna.

  - Vi hoppas att det blir några tusen, säger Andreas.

  - Vi vill ha en folkomröstning, helt enkelt, säger Maria. Vi vill att göteborgarna ska få säga vad de tycker. Handlar det om så stora projekt bör medborgarna få vara med och fatta ett beslut.

  Andreas ser trängselskatten som en osolidarisk form att ta betalt.

  - Huvudfrågan är ändå demokratin, att vi som göteborgare får komma till tals.

  Hur har politikerna reagerat på frågan om folkomröstning?

  - Inte alls, tyvärr, säger Andreas.

  - De duckar, säger Maria.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.