Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Sjöbergen är ett unikt natur- och kultruområde i Göteborg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kräver att Sjöbergen ska bevaras

  Bevara Sjöbergen. Det budskapet överlämnades med tusentals namnunderskrifter till byggnadsnämnden på fredagen. Samtidigt släpps brevduvor som ska hitta tillbaka till området vid Älvsborgsbrons fäste.

  Klockan 14 på fredagen överlämnades kravet på att Sjöbergen ska bevaras i sin nuvarande form till byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP). Uppmaningen stöds av närmare 3 000 namnunderskrifter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Som läget är nu finns inget permanent skydd för Sjöbergen.

  - Men Ulf Kamne lovade att verka områdets bevarande när han tog emot namnunderskrifterna och vår delegation på ett tjugotal personer, berättar Carl Norén, styrelseledamot i Sjöbergens djurförening, en av de uppvaktande föreningarna.

  Vid överlämnandet släpptes brevduvor som ska hitta tillbaka till Sjöbergen. Även andra djur, ett antal hönor, tuppar och kaniner fanns med vid uppvaktningen på Gustaf Adolfs torg.

  Sjöbergen är ett unikt natur- och kulturområde i Göteborg. Där möts natur med ett aktivt föreningsliv, odling och djurhållning. Det som oroar de engagerade är att området i dag är en vit fläck på kommunens kartor, vilket innebär att Sjöbergen kan exploateras. För ett långsiktigt bevarande är förhoppningen att området ska få ett permanent skydd genom kommunens detaljplanering.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.