Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Kräver att Nerijus Bilevicius fru vittnar på plats

Morddömde Nerijus Bilevicius, 35, advokat Inger Rönnbäck har begärt att hans hustru ska vittna, när Lisa Holm-fallet tas upp i hovrätten i nästa vecka. Både målsägarbiträdet och åklagaren kräver att kvinnan i så fall ska vara på plats i rättsalen. Beslut kan komma på tisdagen.

- Huvudregeln är att vittnet ska infinna sig personligen. Det finns undantag, om det finns en hotbild eller om det är ett mindre viktigt vittne och det blir för dyrt. Men inget av detta gäller här, säger Tore Brandtler, Lisa Holms familjs advokat.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm hade kallat både hustrun och Nerijus Bilevicius yngre bror att vittna i tingsrätten. Men båda avböjde till en början, vilket är deras rätt som anhöriga.

Till slut, på sista rättegångsdagen, ställde hustrun ändå upp att vittna via telefon från Litauen på försvarsadvokat Inger Rönnbäcks begäran.

Men det blev kaos. Tolken kunde inte tillräckligt bra ryska och fick ersättas akut. Efter lunchuppehållet hade åklagare och advokat kommit överens om att avbryta förhöret.

Inför hovrättsförhandlingen har Inger Rönnbäck kallat hustrun som vittne igen, vilket GT var först att rapportera om. Varken åklagaren eller målsägarbiträdet motsätter sig vittnesmålet, men kräver att kvinnan i så fall kommer till rättssalen i Skövde.

- Tanken är att det här vittnet ska ge Nerijus ett alibi. Då är det ännu viktigare att hon är på plats. Det är ett tungt vittne som absolut ska vara närvarande, säger Tore Brandtler.

Enligt honom är det svårt för rätten att bedöma ett vittne som enbart hörs via telefon.

- Det är detta med kroppsspråk. Man ser inte hur kämpig en fråga är, exempelvis. Och när vi hade det via telefon sist i tingsrätten blev det ju strul dessutom, säger han.

Hustruns vittnesmål i sig tror han inte kommer att tillföra något.

- Dels hörs hon inte under ed, vilket innebär att hon får ljuga hur som helst utan att det händer något. Dels vet vi vad hon har sagt tidigare i förhör, där hon inte gett honom alibi.

Göta hovrätt har nu att ta ställning till om hustrun ska behöva infinna sig personligen eller inte. Beslut kan komma under tisdagen.

GP har utan framgång sökt Lars-Göran Wennerholm för en kommentar.

- Jag har inte tid att prata, säger Inger Rönnbäck.

■ 17-åriga Lisa Holm försvann från sin arbetsplats på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle vid 18.30-tiden den 7 juni 2015.

■ Efter ett massivt sökuppbåd med tusentals deltagare hittades hon död fem dagar senare, den 12 juni. Kroppen var gömd i ett klädskåp i en arbetsbod på en gård drygt två kilometer från kaféet.

■ Samma kväll hämtades Nerijus Bilevicius tillsammans med sin fru och yngre bror till förhör. Samtliga anhölls för inblandning i mordet. Brodern och hustrun friades senare från misstankarna.

■ I rättegången gick Skaraborgs tingsrätt helt på vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms linje. Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse och utvisning för mord den 17 november.

Mest läst