Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alla övriga 26 EU-länder ansåg att det låg i medborgarnas intresse att pressa USA om spionskandalen, men Sverige och Storbritannien lade in sina veton och stoppade detta, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kräv att Obama stoppar USA:s nätövervakning

Övervakningen USA bedrivit är ett övergrepp på Europas medborgare. Carl Bildts agerande, då han blockerade möjligheten att föra upp frågan på högsta politiska nivå, är skamligt. Regeringen måste nu kräva att Obama stoppar övervakningen, skriver EU:s piratpartister.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden – som tvingats till asyl i Ryssland – har avslöjat att USA i stor skala övervakat europeiska medborgares nätkommunikation. Genom att övervaka civil kommunikation mellan vanliga människor har den amerikanska regeringen brutit mot de principer som utgör grunden för ett fritt och öppet samhälle.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bestörta över vetot

Därför är vi bestörta över att Sveriges utrikesminister Carl Bildt – tillsammans med Storbritannien – stoppade de övriga EU-ländernas försök i juli att inleda formella diskussioner med USA om det amerikanska spioneriet. Alla övriga 26 EU-länder ansåg att det låg i medborgarnas intresse att pressa USA om spionskandalen, men Sverige och Storbritannien lade in sina veton och stoppade detta.

Allas händer nedsmutsade

Att svenska politiker till varje pris försöker tiga ihjäl den gigantiska avlyssningsskandalen är å andra sidan inte så konstigt. I och med FRA-lagen från 2009 har Sverige sin egen generella massövervakning av privat kommunikation. Alla invånare i Sverige måste agera utifrån vetskapen att deras privata nätkommunikation kopieras till statliga datorer, automatgenomsöks och i vissa fall läses – en ordning som har stöd av de fyra svenska regeringspartierna och av Socialdemokraterna. Allas händer är lika nedsmutsade av slakten på den personliga integriteten. Inte konstigt att ingen vill gräva i frågan. Den svenska signalspaningsmyndigheten FRA:s nära band till amerikanska NSA är en offentlig hemlighet i Sverige.

Den ”frihet på nätet” som Carl Bildt brukar tala sig varm för, handlar inte enbart om medborgarnas tillgång till ocensurerad information. Den handlar i lika hög grad om rätten till anonym privat kommunikation. Övervakningen USA bedrivit och som avslöjats av Edward Snowden är ett övergrepp på Europas medborgare. Carl Bildts agerande, då han blockerade möjligheten att föra upp frågan på högsta politiska nivå, är skamligt. Vi ställer oss frågan var han har sin lojalitet. Det måste självfallet vara högre prioriterat att stå upp för de egna medborgarnas rättigheter än att tjäna in politiskt kapital i relationen till USA. Allt annat är fegt och ett svek.

Ingen rätt att avlyssna

Ingen regering har rätt att avlyssna sina egna eller andra länders medborgare utan skälig misstanke om allvarlig brottslighet. Varje generell avlyssning eller registrering är till sin natur ett hot mot det fria och öppna samhället. Laglydiga medborgare ska inte tvingas tänka två gånger innan de meddelar sig med varandra i känsliga ämnen, av rädsla för att brev ångas upp eller e-postmeddelanden snappas upp. Ingen statlig myndighet har rätt till våra intima samtalsämnen, kommunikation med läkare eller kontakter med media.

Sedan det första Piratpartiet grundades i Sverige 2006, som en protest mot en allt repressivare hållning till den nya teknikens möjligheter, har hundratals pirater folkvalts till beslutande församlingar runt om i Europa. Vi förenas i kampen mot övervakningssamhället och för grundläggande demokratiska rättigheter i den nya digitala tidsåldern.

Tillsätt en sanningskommission

Vi uppmanar Sveriges regering att tillsätta en sanningskommission för att granska och ge offentlighet åt såväl omfattningen som naturen av FRA:s samarbete med NSA. Regeringen måste även avkräva svar från Obama om den amerikanska massövervakningen, och kräva att den omedelbart upphör. Europeiska politiker måste börja tillvarata sina medborgares intressen och inte springa USA:s ärenden.

Torbjörn Wester

rättspolitisk talesperson, Svenska Piratpartiet

Christian Engström

EU-parlamentet, Svenska Piratpartiet

Birgitta Jónsdóttir

Islands parlament, Isländska Piratpartiet

Alex Arnold

borgmästare Eichberg, Schweiziska Piratpartiet

Philip Pacanda

Graz stadsfullmäktige, Österrikiska Piratpartiet

Fabio Reinhardt

delstatsparlamentet Berlin, Tyska Piratpartiet

Jasmin Maurer

delstatsparlamentet Saarland, Tyska Piratpartiet

Uli König

delstatsparlamentet Schleswig-Holstein, Tyska Piratpartiet

Joachim Paul

dr, delstatsparlamentet Nordrhein-Westfalen,

Tyska Piratpartiet

Fakta:

Edward Snowden, tidigare CIA-anställd och konsult åt USA:s nationella säkerhetstjänst NSA, avslöjade USA:s hemliga massövervakning på nätet i engleksa tidningen The Guardian i juni i år.

Genom FRA-lagen 2009 tillåter Sverige Försvarets radioanstalt FRA att signalspana i kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser, bland annat telefonsamtal och en stor del av Internettrafiken.