Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vinterkräksjuka

Kräksjukan orsakar stopp på sjukhus

Fyra avdelningar på Sahlgrenska har infört intagningsstopp på grund av vinterkräksjukan.

- Smittspridningen är omfattande både bland personal och patienter. I det läget görs bedömningen att det inte är lämpligt att ta in nya sjuka på dessa avdelningar, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Just nu är det bara Sahlgrenska-tomten som drabbats. Tidigare i januari fanns calici, som vinterkräksjukan egentligen heter, även på Östra sjukhuset och på Mölndals sjukhus.

Antalet insjuknade har ökat dramatiskt de senaste veckorna, men utbrottet är fortfarande betydligt mindre än förra vintersäsongen.

- Då var det bedrövligt i flera månader, säger Ingemar Qvarfordt.

En orsak till det gynnsammare sjukläget kan vara förbättrad handhygien tack vare svininfluensan. En annan möjlig förklaring är att årets virus är annorlunda beskaffat än fjolårets.

- Vi är vana vid att intensiteten varierar från år till år. Men den värsta tiden brukar alltid vara strax efter årsskiftet, säger Ingemar Qvarfordt.

Även sommartid insjuknar enstaka personer i calici. Vanligast är dock att vinterkräksjukan ebbar ut i mars eller april. Främsta skälet tros vara att vi umgås och vistas mest inomhus under den kalla årstiden.

Mest läst