Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Publiken kan följa förhandlingarna på storskärm.

Kostsam process mot Breivik

Anders Behring Breivik behövde några hundratusen kronor för att finansiera sin mord- och bomborgie på några timmar. Rättegången mot honom kostar 2,5 miljoner – om dagen.

Rättegången, som inleds på måndag i Oslo tingsrätt och som väntas pågå i tio veckor, kommer att kosta en bra bit över 100 miljoner norska kronor att genomföra – och det är bara för den första rundan. Hamnar fallet i högre instans fortsätter miljonerna att rulla.

Förutom tingsrättens tilläggsanslag på 97 miljoner kronor för ombyggnaden av tingshuset och andra omkostnader anser sig Oslopolisen behöva över sju miljoner kronor för all extrainkallad personal under rättegångsveckorna.

Budgeten spricker

Cirka 15 miljoner kronor av det begärda tingsrättsanslaget går till säkerhet; metalldetektorer, röntgenapparater och inhyrd säkerhetspersonal. Samma företag som sköter säkerheten på Gardermoens flygplats har uppdraget att sköta allt som har med säkerheten att göra i och runt tingsrätten.

De över 800 ackrediterade journalisternas behov av medieteknisk infrastruktur kostar också stora summor.

Budgetramarna spricker redan i sömmarna. Den rent fysiska ombyggnaden av tingshuset var budgeterad till 25 miljoner norska kronor – den lär hamna på 35 miljoner innan det är klart.

Andra mål

Breivikmålet kommer att dominera tingsrättens arbete helt det närmaste halvåret. Men samtidigt ska ju tingsrätten klara alla andra mål som inte har med Breivik att göra. Det ska gå, heter det, med hjälp av senare starttider på morgnarna för att folk ska kunna hinna genom säkerhetskontrollerna samt rättegångsflytt till andra lokaler utanför tingshuset.

Tingsrättens informationsdirektör Erling Moe betonar att man inte bara ser de stora kostnaderna som utgifter.

– Investeringarna ger en varaktig kvalitets- och kapacitetshöjning och en bättre infrastruktur i domstolsbyggnaden.

• Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds vid Oslo tingsrätt måndagen den 16 april. Den beräknas pågå fram till midsommar.

• Förhandlingarna ska överföras – med bild och ljud – till 17 tingsrätter i hela Norge, eftersom alla berörda som har rätt att följa saken inte får plats i Oslo.

• Närmare 800 journalister från 150 redaktioner från hela världen har begärt att få följa rättegången.

• Det finns 193 platser i rättegångssalen i Oslo. 90 platser har reserverats till pressen, resten till efterlevande från Oslo och Akershus.

Mest läst