Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Telias kopplingsdosa som ska göra korkade bilar smarta. Alla bilar efter 2001 (bensin) och 2004 (diesel) har den nödvändiga OBD-porten.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Korkade bilar kan bli smarta

  Hoppet är inte ute för alla oss som äger en lätt korkad bil. Ny teknik som lanseras nästa år ska ge bilen uppkoppling mot nätet och samma funktioner eller bättre än de som finns i dagens lyxbilar.

  Det är åtminstone vad Telia hävdar när bolaget nu presenterar sin nya tjänst Sense. Smarta bilar är något man annars förknippar med tyska premiummärken och andra värstingar, men med Sense kommer det att ge samma funktioner i alla bilar som tillverkats det senaste decenniet enligt företaget.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Telia utnyttjar den så kallade OBD-porten som används av verkstäder och bilprovningen för diagnoser. Den sitter vanligtvis under ratten eller vid förarens vänstra fot och i den pluggas en modul stor som en tändsticksask som ger bilen uppkoppling mot nätet, wifi och gps.

  App visar info

  Datan från bilen skickas till molnet (Telias servrar) och presenteras i en app. Vad som skiljer den här lösningen från många lyxbilstillverkares motsvarigheter är att Telia öppnar upp plattformen och appen för en rad samarbetspartners, vilket i princip kan vara alla företag eller myndigheter som har anknytning till bilar. Försäkringsbolaget Folksam och bilkedjan Bilia fanns med på torsdagens presentation. Bilägaren kan själv välja vilka funktioner eller företag han eller hon vill ha i appen.

  -Det här är en typisk internetprodukt som kommer i olika versioner och jag kan redan nu säga att det inte går att förutse vilka funktioner som kommer att tillföras i framtiden. Med hjälp av våra partners kommer vi att hitta nya funktioner som vi inte ens känner till i dag, säger Hans Dahlberg, enhetschef för m2m (maskin-till-maskin) på Telia.

  Billigare försäkring

  För Folksams del handlar det om trafiksäkerhet. Bolagets kunder kan montera en annan liten dosa på instrumentbrädan som kommunicerar med Sense. Håller föraren fartgränserna lyser den grönt, går det för fort blir färgen röd.

  -Håller man hastighetsgränserna och inte överträder dem för mycket kommer ser vi till att bilförsäkringen blir billigare med omkring 15-20 procent, säger Folksams vd Jens Henriksson till TT.

  Priset är inte preciserat ännu men enligt Telia är Sense inte en lyxprodukt. Tjänsten släpps i Sverige nästa år och därefter successivt på företagets övriga marknader.