Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Koppeltvång kan bli för dyrt

Politikerna vill att hundar ska kopplas i Göteborg. Men det är tveksamt om de vill satsa fem miljoner på rastgårdar.

GP berättade redan förra året att det finns en politisk majoritet att införa ett generellt koppeltvång i Göteborg. Det innebär att hundar alltid ska vara kopplade inom detaljplanerat område, med undantag för privat mark och särskilt anvisade områden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men för att införa det här behövs fler hundrastgårdar i Göteborg.

Under onsdagen ska politikerna i kommunstyrelsen besluta om de vill satsa drygt fem miljoner kronor för att anlägga 25 nya hundrastgårdar. Det är nämligen så mycket det kommer att kosta enligt park- och naturförvaltningen som utrett frågan.

- Vi säger nej. Vi ska inte ha ett generellt koppeltvång och vi ska inte införa fler hundrastgårdar, säger Kia Andreasson (MP).

Hon tycker inte heller att det är värt att lägga ut så mycket pengar för hundrastgårdar när det redan finns bra naturområden för hundar i Göteborg.

Socialdemokraterna vill fortfarande införa ett generellt koppeltvång.

- Vi får kanske börja med en successiv utbyggnad av hundrastgårdar, men det är möjligt att vi får hålla oss med att införa ett generellt koppeltvång tills utbyggnaden är klar, säger Anneli Hulthén (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Förra året skärptes reglerna för lösa hundar i den lokala ordningsstadgan. Hundar ska alltid vara kopplade på offentliga platser där barn vistas, till exempel nära skolor, dagis, fritidshem och lekplatser.

2009 fanns närmare 15 000 hundar registrerade i Göteborg.

På onsdagen bordlade kommunstyrelsen frågan till nästa sammanträde den 14 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.