Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Konstgjorda träd tystar oljud

Konstgjorda träd och buskar. Hål i marken och växter på husväggarna. Det kan bli verklighet i Göteborg för att få en tystare stad.

- Jag hoppas att vi kan se flera av de här sakerna i stan om fem år, säger Jens Forssén på institutionen för bygg- och miljöteknik på Chalmers.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är samordnare för det europeiska forskningsprojekt som ska hitta effektivare sätt att minska buller från väg- och tågtrafik i utemiljön.

- Tidigare har det mest handlat om att minska antalet fordon, sätta upp höga skärmar eller anlägga porös asfalt för att minska bullret. Nu ska vi försöka göra annat än det traditionella för att få stadsmiljön att eka mindre, säger Jens Forssén.

Ett nytt sätt som ska testas är att använda återvinningsmaterial som till exempel gamla bildäck för att bygga låga bullerskärmar utefter gatorna. Andra saker är konstgjorda träd och buskar, håligheter i vägbanan som kan fånga upp ljudet och olika växter på fasader och tak.

- I grönområden i städerna kan man också bli bättre på att ta hänsyn till ljudmiljön redan när ytorna ska utformas, säger Jens Forssén.

Som ett första steg i projektet har en kartläggning gjorts av bullret längs de stora trafiklederna för bilar och tåg i alla större städer i EU. I Sverige har mätningar gjorts i Göteborg, Stockholm och Malmö. Nästa steg blir att göra samma mätningar i mindre städer.

Därefter kommer modeller att byggas för att mäta hur många decibel man kan minska bullret med hjälp av de nya uppfinningarna. Sedan testas en kombination av bullerskydden och därefter är det dags för ett test i fullskalemodell.

Först ut som teststäder är Oslo, Lyon och London.

- Fullskaletesten kommer genomföras om ungefär tre år. Därefter blir Göteborgs tur, säger Jens Forssén.

Mest läst