Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild
"Jag har svårt att se att det inte skulle märkas i programmet", säger Jonas Gardell. Han har nekats att filma i Peterskyrkan för tv-serien Åh Herregud som ska sändas i SVT i vår.

Konflikten med Vatikanen visas i tv

Jonas Gardells tv-inspelning stoppades när Sveriges katolske biskop vägrade ge honom ett rekommendationsbrev till Vatikanen. Nu beskyller Gardell kyrkan för åsiktskontroll. - Det här kommer synas i programmet, säger Jonas Gardell till GP.

På uppdrag av SVT spelar Jonas Gardell in Åh Herregud – en tv-serie om kristendom som han själv jämför med söndagsskolan. I programmet besöker Gardell historiska platser för att diskutera bibelhistoria och teologiska frågor.

Inspelningen av tv-serien gick bra – tills produktionen nådde Vatikanen.

- Vi hade fått klartecken att filma i Peterskyrkan och Sixtinska kapellet, men helt plötsligt blev det nej, säger SVT:s producent Ulrika Nulty.

Enligt henne är anledningen att Sveriges katolske biskop Anders Arborelius inte ville skriva ett rekommendationsbrev till Vatikanen när han fick reda på att programledaren för Åh Herregud heter Jonas Gardell.

- I telefonkontakt med Vatikanen har vi fått höra att han "inte säger rätt saker och inte är lämplig". Den informationen har de ju fått någonstans ifrån, och det är inte från oss, säger hon.

Maria Hasselgren är presschef för Katolska kyrkan i Sverige. Hon bekräftar att Anders Arborelius inte velat skriva något rekommendationsbrev för Jonas Gardells räkning med hänvisning till att han tidigare kritiserat den katolska kyrkan.

- Biskop Anders kände att det skulle kännas väldigt fel för honom att rekommendera att en person som är så kritisk till kyrkan ska få och filma på en av våra heligaste platser, säger Maria Hasselgren.

Själv är Jonas Gardell både förvånad och bestört över biskopens agerande.

- Jag är förvånad över att den katolska kyrkan fortfarande menar sig kunna styra och ställa med det fria ordet. Kärnfrågan är att de är oroliga för att jag ska förmedla en bild av Jesus och vad som står i bibeln som inte stämmer överens med kyrkans officiella doktriner. Det är en fråga om religionsfrihet, säger han.

Jonas Gardell menar att biskopen aktivt har förhindrat honom från att filma i Vatikanen.

- Vad vi har hört är att Anders Arborelius personligen engagerat sig.

Att så skulle vara fallet dementeras av Maria Hasselgren och hon menar att det är uteslutet att någon annan från katolska kyrkan i Sverige skulle ha varit i kontakt med Vatikanen.

- Det är bara jag och biskop Anders som har känt till att programmet skulle spelas in och vi har inte varit i kontakt med Vatikanen i den här frågan.

Hon har dock ingen förklaring till Vatikanens helomvändning.

- Det verkar konstigt. Men det är väldigt svårt att få tillstånd att filma inne i Vatikanen, säger hon.

Jonas Gardell säger nu att han vill koncentrera sig på att slutföra inspelningen av tv-serien, men att kontroversen med Vatikanen kommer att påverka hur SVT klipper programmet.

- Inte ens när vi skulle filma vid Vatikanens souvenirshoppar fick vi lov. Nu kommer det här avsnittet bitvis att handla om att vi inte fick komma in och vad det säger om kyrkan. Jag är glad att det här väcker ett medieintresse eftersom det anmärkningsvärt, säger han.

Åh Herregud är en tv-serie i åtta delar som ska sändas i SVT i vår.

Serien är baserad på Jonas Gardells storsäljande böcker Om Jesus och Om Gud.

I serien fungerar Jonas Gardell som programledare och besöker olika bibliska platser.

Jonas Gardell är troende kristen och föreläser ofta i kyrkor runt om i Sverige.

Ålder: 46 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mark Levengood och två barn.

Gör: Författare och komiker.

Utmärkelser: Är hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet, har mottagit bland annat Frödingpriset och Tage Danielsson-priset.

Mest läst