Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Image - 1
Avhoppade frontfigurer. Jessicka och Jerri Kangasniemi har ofta varit organisationens talespersoner. Nu har båda lämnat Missing People, missnöjda med vad de anser vara bristande öppenhet från organisationens verklige ledare.

Konflikt om ekonomin skakar Missing People

Den snabbväxande föreningen Missing People skakas av en konflikt om ekonomin. Nu har två av grundarna hoppat av.

Jessicka Kangasniemi och hennes son Jerri var med och startade ideella föreningen Missing People Sweden (MPS) i januari 2012. De har båda varit viktiga ansikten utåt för organisationen; hon fram till i mars i år som dess ordförande.

Båda har under de senaste veckorna lämnat MPS.

– Jag vill inte organisationen något illa. Däremot vill jag ha fram konkreta uppgifter om vart pengarna går, säger Jessicka Kangasniemi.

Jerri var fram till förra månaden organisationens kassör men säger sig aldrig ha fått tillgång till redovisningen.

– Med en lekmannaterm var jag målvakt. Det var inte vad som sas när jag blev kassör men så blev det. På styrelsemöten har jag gång på gång efterfrågat inloggning till banken men det förhalades hela tiden, säger Jerri Kangasniemi.

Trots sina styrelseplatser i MPS hävdar Kangasniemi att de aldrig fått verklig insyn i organisationen. Den som styrt har varit Peder Schillerström, hävdar de. Schillerström var med dem och startade MPS, vars kontor funnits i samma lokaler som hans företag. Sedan i mars är han organisationens ordförande, med en styrelse som består av tre personer: han själv, hans sambo och ytterligare en kvinna.

Missing People har under sin korta existens kommit att bli en organisation som ”alla” vill förknippas med. Tusentals personer har anmält sig till skallgång efter försvunna personer och lokalavdelningar har bildats runt om i landet.

Några av mest uppmärksammade insatserna har gjorts i Göteborgsområdet: den mördade Marina som polisen misslyckades hitta i Spekeröd, den bortrövade nioåringen i Skår och mannen som låg död i bakluckan på en bil i Billdal.

Polisen har gett MPS medalj och 1 500 personer uppges nu vara medlemmar i organisationen. Samtidigt har sponsorer strömmat till. Som största bidragsgivare presenteras ett teleföretag, en mobiltillverkare och ett försäkringsbolag. Restauranger och mataffärer liksom hotell finns med bland stödjarna.

Till detta kan läggas kontant­bidrag från privatpersoner och organisationer; exempelvis lämnade Lions på Tjörn 25 000 kronor till sökningarna efter Marina.

I början av 2013 inleddes ett samarbete med telemarketingföretaget Svenska Affärskoncept AB (se vidstående artikel). Jerri Kangasniemi var då kassör i MPS:

– Jag motsatte mig det från början men fick svaret att jag inte hade med det att göra, säger Jerri Kangasniemi.

Kring senaste årsskiftet framfördes kritik mot hur MPS fungerar, från nuvarande och avhoppade medlemmar. Peder Schillerström gav långa svar på flashback, och medgav att ”vi brister en hel del i vår kompetens vad det gäller att driva en ideell organisation”. Samtidigt försäkrade han att bristen på information skall rättas till – vad gäller ekonomin när redovisningen för 2012 är klar.

GP har ställt upprepade frågor om ekonomin, utan att få svar. När vi frågar om organisationens totala intäkter blir svaret från Peder ­Schillerström:

– Jag har inte de siffrorna framför mig men de kommer att publiceras på vår hemsida när revisorerna har skrivit på årsredovisningen.

Peder Schillerström förklarar de båda frontfigurernas avhopp med att de inte klarat av sina åtaganden. Att Jerri Kangasniemi gång på gång efterfrågat inloggningsuppgifter till banken finns inte i några protokoll och det är inget Schillerström säger sig komma ihåg.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att personer som varit med och grundat organisationen lämnar den. Men vi har täckt upp för dem med personer ur vår nationella ledningsgrupp. Deras avhopp kommer inte att drabba organisationen.

MPS har inga anställda men Peder Schillerströms målsättning är att under året deltidsanställa minst två personer, för att senare kunna heltidsanställa flera.

– Det avgörs av hur det går i sponsringsdiskussionerna och om vi får statliga bidrag.

_____________________

FAKTA: Missing People

Missing People Sweden bildades i Göteborg i januari 2012, som en fortsättning på organisationen Sökarna Västra Götaland. Den startades hösten 2010 för att leta efter en 19-årig man som senare hittades drunknad.

MPS har på kort tid kommit att framstå som en folkrörelse med tusentals frivilliga som hanterat 200 försvinnanden.

MPS uppger sig nu ha lokalavdelningar på 18 platser i landet.

Det ekonomiska överskottet på 30 000 kronor från Tio öars lopp som hölls i Göteborgs norra skärgård på lördagen går till Missing People Sweden.

Mest läst