Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kompromiss om skuldtaket klar

  President Barack Obama meddelar att republikaner och demokrater nått en överenskommelse om minskat budgetunderskott och höjt skuldtak.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Jag vill meddela att ledare från båda partier och båda kamrarna har nått en överenskommelse som kommer att minska underskottet och undvika att vi tvingas ställa in betalningarna, vilket skulle ha haft en förödande effekt på vår ekonomi, säger Obama i en kort kommentar till uppgörelsen.

  Han manade samtidigt både republikaner och demokrater att rösta ja till förslaget, som ska presenteras av båda parter under måndagen.

  Tokyo-börsen steg 1,7 procent direkt efter beskedet.

  Enligt Obama innebär avtalet nedskärningar på 1 000 miljarder dollar under tio år och att en kommitté tillsätts för att avge en rapport i november om ett förslag till att minska budgetunderskottet.
  Presidenten sade att det inte var det avtal han önskat, men noterade att planen innebär en "viktig avbetalning" på USA:s budgetunderskott.
  Obama sade att processen varit rörig och tagit alldeles för lång tid.
  Majoritetsledaren i representanthuset Joe Boehner sade att han hoppas att omröstning i kongressen ska hållas så snart som möjligt och konstaterade:
  – Det här är inte världens bästa avtal.

  Skuldtaket höjs från 14 300 miljarder dollar med minst 2 100 miljarder dollar, vilket väntas räcka fram till 2013, uppgav en anonym regeringskälla.
  Nedskärningarna är på totalt 2 500 miljarder dollar. I överenskommelsen finns besparingar på 1 000 miljarder dollar, bland annat minskad försvarsbudget på 350 miljarder dollar under tio år. Därutöver ska en kommitté ta fram ytterligare 1 500 miljarder dollar i besparingar.
  I uppgörelsen finns inga skattehöjningar.