Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kompostera matrester till jord

Av det du slänger som hushållsavfall kan förvånansvärt mycket komposteras.

Beräkningar pekar på att nära hälften går att kompostera. Skälen att kompostera kan vara miljömässiga eller ekonomiska men oavsett vilka så är de goda även om vissa negativa effekter finns.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

+ Miljöskälet
Sopbergen runt om i Sverige växer långsammare
Soptransporterna minskar
Avfallet kommer till nytta och bränns inte upp
Miljömedvetandet ökar

+ Ekonomiskälet
Soptaxorna blir lägre (i de flesta fall)
Jordförbättringsmedel blir gratis

- Finns det inget negativa effekter?
En viss investering
Kräver lite jobb
Kan lukta
Kan dra till sig flugor

Hjälp naturen
Att kompostera är egentligen inte svårt. Det är ju naturen själv som sköter processen. Det du gör är att hjälpa naturen lite på traven.
För att processen inte skall avstanna på vintern krävs t ex att kompostbehållaren är isolerad.

Vad behövs för att kompostera?
kompostermaterial, det vill säga sopor, men det brukar inte vara något problem
en liten plätt att ha komposten på och då helst inte under grannens köksfönster (och inte under ditt egna heller)
en kompostbehållare som du kan köpa eller bygga själv
tillstånd från miljöförvaltningen behövs i vissa kommuner. I Göteborg krävs tillstånd från miljöförvaltningen. Soptaxan blir nästan halverad om du komposterar själv.
l renhållningsordning för Göteborgs stad står i 5 kap, 5 §:
"Lätt nedbrytbart biologiskt avfall får komposteras om det kan ske utan olägenhet för omgivningen. Komposteringen skall ske i ändamålsenligt anordnad behållare."

Vad är det som går att kompostera?
Lite grovt kan man säga allt biologiskt, dvs allt som har vuxit i naturen går att kompostera. En annan definition är allt som går att äta.
Det går också att kompostera papper av olika slag som filterpåsar, äggkartonger och hushållspapper samt vissa oplastade blöjor.
Det är inte lämpligt att kompostera ostkanter och sjuka växtdelar. Du bör även vara försiktig med stora benbitar ochstörre mängder fisk- och skaldjursrester.

Tips:
• Kompostering innebär förmultning och det är naturen som med bakterier, maskar o div småkryp sköter detta.
• Starta komposten gör du bäst under den varma årstiden. Detta för att förmultningsprocessen lättare skall komma igång.
• Bästa sätt för att inte processen ska avstanna (förutom att ha en isolerad behållare) är att hålla komposten balanserad, dvs inte för blöt eller för torr, inte enbart växtavfall eller enbart matavfall och se till att att syre kommer till.
• Att tillsätta strömaterial, tex sågspån, är ett bra sätt att balansera fuktigheten.
• Ventilering, dvs syretillförsel, fixas genom att man rör om i komposten med en spade, grep eller en speciell kompostskruv.
• Det är bättre att fylla på komposten ofta med lite material än att vräka på stora mängder mer sällan.
• Innan du bär ut den lilla komposthinken ur köket kan du fylla på någon liter vatten. På så sätt fuktar du komposten kontinuerligt.
• Du kan också hjälpa komposten genom att dela på materialet, släng tex inte hela äpplen utan skär dem i mindre bitar.
• För att maskar lättare skall kunna komma till och från komposten skall den stå direkt på marken (ej asfalt). Ett enkelt sätt är att göra en stenläggning som ser korrekt ut för ögat men som inte är hel under komposten (se bild nedan).

Resultatet
Slutresultatet av dina vedermödor är, förhoppningsvis, en mörk näringsrik mylla som du kan använda som jordförbättringsmedel i trädgården genom att blanda den med befintlig jord.
För att enkelt få ut jorden/myllan går det på vissa behållare att ta bort en lucka nedtill och raka ut myllan. På andra behållare kan hela sektioner tas bort.

Mer att läsa på webben
Vill du veta mer om kompostering?
Här finns fler ställen på nätet:
Kretsloppsnämnden i Göteborg
Miljö- och hälsoskyddskontoret i Lerum
Bygg- o miljökontoret, Skellfteå kommun
Råd och rön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.