Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy790284.jpg

Kommunistuttalandet Ohlys största misstag

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har meddelat att han inte ställer upp för omval.

Lars Ohly började dagens presskonferensen med att prata om att valet förra året var ett misslyckande ur tre aspekter:
– Vi gick inte framåt. Vi lyckades inte vinna regeringsmakten tillsammans med de rödgröna och vi fick in ett rasistiskt parti.
Beslutet att avgå har enligt Ohly vuxit fram.
– Om opinionssiffrorna hade vuxit som jag hoppats och trott så är det möjligt att det hade blivit ett annat beslut. Jag trodde vi skulle kunna lyfta mer.

Största misstaget
Efter presskonferensen fick Ohly frågan om vilket hans största misstag var under de gångna åren som partiledare.
– Det var att försöka vända begreppet kommunism och försöka få människor att förknippa det med det ursprungliga begreppet mer än med den praktik som utformats till exempel i Sovjetunionen. Det var ett misstag och det ångrar jag fortfarande, svarade han.
När det gäller framgångar pekar Ohly på att han enat partiet.
– Partiet är väsentligt mycket mer enigt än när jag tog över 2004. Då fanns det som närmast kan betraktas som fraktioner i partiet. Det är en framgång vi ska värna, sade han.

Kommer regera
Ohly pekar också på att partiet fått fler medlemmar och menar att fler i dag ser partiet som det naturliga alternativet för att förändra samhället. Den avgående partiledaren anser också att han gjort partiet regeringsdugligt.
– V kommer att bli ett regeringsparti förr eller senare.
Ohly anser att Vänsterpartiets största utmaningar bland annat är att man måste lyckas bättre med sin feministiska politik, jobba hårdare med antirasismen och motverka att privata vinstintressen breder ut sig i samhället.

Flera motkandidater
Ohlys beslut att inte ställa upp till omval föregicks av att flera motkandidater trädde fram tidigare i somras. De är riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska taleskvinnan Ulla Andersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.
– Flera kandidater har anmält sig, kandidater som jag tycker är bra. Det är därför lättare att lämna besked om att jag inte ställer upp på kongressen nästa år, säger Lars Ohly.
– Fram till kongressen leder jag detta parti. Jag kommer att vara en mycket aktiv partiledare i de beslut som vi ska fatta fram till dess.
Någon favorit bland kandidaterna?
– Nej, jag ska inte lägga mig i vem partivännerna väljer som efterträdare.
Partiets valberedning ska i slutet av november föreslå vem som är bäst lämpad att efterträda Ohly.
Den nya partiledaren ska väljas vid Vänsterpartiets kongress den 5–8 januari nästa år, då Ohly avgår. Inför partiledarvalet pågår också en diskussion om partiet likt Miljöpartiet ska införa delat ledarskap med en man och en kvinna i toppen.


Ordförande sedan 2004
Lars Ohly blev ordförande i Vänsterpartiet 2004. Han har det senaste året starkt ifrågasatts sedan partiet backat i sammanlagt fyra riksdags- och EU-parlamentsval med honom vid rodret. En rundringning som DN gjorde i början av juli visade att över hälften av partiets distriktsordförande vill ha en ny partiledare.
Innan Lars Ohly blev partiledare var han under många år partisekreterare. Innan Ohly blev heltidpolitiker jobbade han som tågmästare. Han har fortfarande kvar sin inställning på SJ.

Länge stridsvillig
Så sent som under politikerveckan i Visby i början av juli framstod Lars Ohly som stridsvillig när han kommenterade de utmanare om partiledarposten som då anmälde sig. Beslutet att kasta in handduken tog Ohly förra veckan. Det framkallades inte av någon enskild händelse. Ohly uppger också att han inte utsatts för någon press att avgå, däremot har han diskuterat sin framtid med folk i hans närhet som han litar på.
– De som känner mig vet att jag inte skulle ta beslut av någon, utan det är jag som fattar beslutet. Men självklart pratar jag med andra, det här är en bedömning, politik är ett lagarbete. Den bedömningen jag gör nu delar jag med många andra som jag har förtroende för, säger Ohly.

Född: 1957 i Spånga.
Fadern kyrkoherde, modern diakonissa.
Utbildning: Gymnasiets humanistiska linje 1976, tågmästare 1978.
Fackligt: Aktiv i Statsanställdas förbund och Seko under 1980-talet.
Politiskt: 1970, 13 år gammal, medlem i Folkpartiets ungdomsförbund. Sedan i vänsterpartiet.
1987. Ersättare i vänsterpartiets partistyrelse.
1990. Ordinarie ledamot partistyrelsen.
1994. Partisekreterare.
1998. Invald i riksdagen.
2004. Ordförande för vänsterpartiet.
Riksdagsarbetet: Nu ledamot i Utrikesnämnden, Utrikesutskottet, Krigsdelegationen och Nordiska rådet

Jonas Sjöstedt
Född 1964.
Ledamot i Europaparlamentet 1995–2006.
Riksdagsledamot sedan 2010. Ledamot i EU-nämnden.

Ulla Andersson
Född 1963.
Ekonomisk talesperson och vice gruppledare för Vänsterpartiet.
Riksdagsledamot sedan 2006.

Hans Linde
Född 1979.
Utrikespolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet.
Riksdagsledamot sedan 2006.

(TT)

Mest läst