Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
2204608830 _1__1896497_1024 x 683 standard_2024814

Kommunen: Inga IS-resor från Göteborg

Sedan i somras har ingen från Göteborg åkt utomlands för att strida med IS eller andra islamistiska extremister. Men enligt säkerhetspolisen fortsätter rekryteringen nationellt.

- Så är det enligt den återkoppling vi fått från polisen och Säpo, säger Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef på social resursförvaltning där kommunens arbete mot våldsbejakande extremism samordnas.

Han vill dock inte ge den egna förvaltningen, där två personer sedan ett år arbetar med frågorna, hela äran av det minskade eller avslutade resandet.

- Det har blivit svårare att resa ned. Turkiet har skärpt kontrollen vid gränserna, IS offensiv har minskat och terrororganisationen har slagits tillbaka. Sedan vill jag också tro att motståndet mot terrororganisationen har ökat i Göteborg, säger Dahlstrand, som påpekar att kommunen har lyckats hindra personer från att resa, med hjälp av deras anhöriga.

Trots framgången finns inga kända planer på att dra ned det kommunala arbetet.

- Våldsbejakande extremism handlar inte bara om resor till krigande med IS. Vi måste också vara oroliga för extrema rörelser på hemmaplan. På sista tiden har ju vit makt-rörelsen ökat sin aktivitet här, säger Dahlstrand.

I höstas fick Göteborg kritik från den nationella samordnaren Mona Sahlin för att kommunen avvaktade med att göra en lokal handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Läs även: Så ska Göteborg stoppa IS-resor

I december presenterades ett förslag till en plan i sociala resursnämnden och den har sedan dess varit ute på remiss. Planen utgår från de tolv rekommendationer som Sahlin presenterat, försedda med lokala mål som handlar om samverkan, tydlighet och vikten av att inkludera det så kallade civilsamhället.

- I det stora hela är alla stadsdelarna nöjda med planen. Framför allt gillar de att arbetet ska bygga på den struktur som finns för deras brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Planen ska under våren upp i kommunstyrelsen för godkännande.

Säpo vill inte uttala sig för GP om hållfastheten i kommunens uppgifter att ingen från Göteborg anslutit sig till terrorrörelser sedan i somras.

- Vi ger nationella men inte regionala lägesbilder, säger pressekreteraren Fredrik Milder.

De nationella siffrorna överensstämmer inte med uppgifterna från Göteborg:

- Under hösten har vi noterat ett ökande antal resenärer. I början av november i fjol hade 270 åkt, i förra månaden var antalet 299, säger Milder.

Totalsiffran gäller antalet personer som sedan 2012 åkt från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper.

- Av dem har 133 personer återvänt till Sverige. 126 är på plats i Syrien och Irak nu. Omkring 40 har dött där nere, säger Fredrik Milder.

Nyligen har kommunen haft en tjänsteman på studiebesök hos "Mothers school" i Wien. Det är ett nätverk för mammor vars barn riskerar att bli påverkade av våldsbejakande extremism. "Hemmet är den första försvarslinjen, där syns de första tecknen på radikalisering", har Edit Schlaffer, nätverkets grundare sagt.

- Vi funderar på om detta koncept går att genomföra hos oss, säger Sven-Johan Dahlstrand på social resursförvaltning.

Läs även: Så rekryteras svenskar till IS

Mest läst