Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Kia-gran.jpg

Kommunalrådet: Jag blir helt matt

Det är bäddat för storbråk om granen på Gustaf Adolfs torg. Kommunalrådet Kia Andreasson (MP) vill stoppa flytten.

- Vi kan inte flytta granen. Den har stått där i alla år. När jag också hör att det ska kosta staden hundratusen att flytta den blir jag helt matt, säger Kia Andreasson.

Den stora julgranen på Gustaf Adolfs torg skymmer sikten för välgörenhetsjippot Musikhjälpen som drar igång 12 december. En vecka efter att granen fått sin vanliga placering på torget ska den flyttas 40 meter.

- Det är dålig planering. Vi politiker har inte fattat det här beslutet, men för mig låter det som att vi stoppar pengar i ett stort hål, säger Kia Andreasson.

Har helt missat arrangemanget

Hon vet inte vad Musikhjälpen är och undrar hur granen kan skymma när det är ett program som sänds i radion. Men Musikhjälpen går ut på att programledare från Sveriges radio låses in i en glasbur i en vecka för att sända liveradio dygnet runt och samtidigt samla in en slant till välgörenhet. Tanken är att folk ska komma till buren och skänka pengar. Programmet tevesänds också och granen skymmer inspelningsmöjligheterna.

Musikhjälpen var även i Göteborg för två år sedan med glasburen framför Stora teatern. Önskan från arrangören i år var en mer central plats. Därför blev det Gustaf Adolfs torg.

- Det här är ett arrangemang som jag helt har missat, säger Kia Andreasson.

"Pengar hit och pengar dit"

Göteborg & Co försvarar granflytten med att om kommunen inte tar vissa kostnader riskerar evenemang att hamna någon annanstans. En förklaring Kia Andreasson fnyser åt.

- Det är pengar hit och pengar dit. Gör vi inte på ett visst sätt så får vi inte evenemangen. Det får vi politiker ständigt höra, men det finns en gräns för vad kommunen kan gå med på.

Kommunalrådet Owe Nilsson (S) tar både granflytten och kostnaden med ro. Även om han håller med om att det var dålig planering från början att granen kom upp överhuvudtaget.

- Men visst är det värt att flytta granen om den skymmer sikten för välgörenhetsarrangemanget.

Musikhjälpen är ett samarrangemang mellan Sveriges Television, Sveriges Radio och Radiohjälpen.

Mest läst