Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Rom

Komapatient medveten i 23 år

I 23 år betraktade läkarna Rom Houben som ett hopplöst fall; dömd att till sin död vara försjunken i djup koma. Nu har han "återfötts" sedan läkarna upptäckt att han varit vid medvetande hela tiden.

I 23 år betraktade läkarna Rom Houben som ett hopplöst fall; dömd att till sin död vara försjunken i djup koma.

Nu har han "återfötts" sedan läkarna upptäckt att han varit vid medvetande hela tiden.

Den 23-årige belgiern Rom Houben, kampsportare och teknolog, råkade ut för en svår trafikolycka 1986. Han blev helt förlamad och förlorade talförmågan, så läkarna trodde att han låg i djup koma. Inga undersökningar avslöjade att han var vid fullt medvetande och med obrutet intellekt.

Fram till nyligen utgick alla från att han aldrig skulle komma till medvetande igen. Inte förrän hjärnröntgen, datortomografi, avslöjade att hjärnan var så gott som helt oskadad. Då sattes medicinering in som "väckte" honom. Nu kan han kommunicera med omgivningen med hjälp av en dator med specialkonstruerat tangentbord och har berättat om de fasansfulla åren, skriver den tyska tidskriften Der Spiegel.

"Jag skrek på hjälp, men inte ett ljud hördes", har han sagt.

Maktlös tvingades han ligga i sin sjukhussäng och höra hur läkarna till en början försökte få kontakt med honom, utan att han kunde svara. Efter en tid gav alla upp hoppet om honom. Därefter försökte han stå ut med tillvaron genom att meditera och drömma sig bort till barndomen och fantisera om en bättre värld.

"Aldrig ska jag glömma den dag när de upptäckte mig - min andra födsel", har den i dag 46-årige Houben skrivit på sin dator.

Mest läst