Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
5468851 (kopia)

Kollektivavtalen måste utvecklas

Vi har i årets avtalsrörelse lagt fram olika förslag på hur vi kan utveckla kollektivavtalen så att de bättre möter behoven i det moderna närings- och arbetslivet. Vi hoppas att Unionen är beredda att förhandla om detta, skriver Anna-Karin Hatt, vd Almega.

Replik

Avtalsrörelsen, 29/2

Anders Holger-Nilsson och Pierre Svensson från Unionen ställer frågan om Almega tror på den svenska modellen, och skriver att vi inte skulle vilja ge medarbetarna löneökningar och betala till deras pensioner. Det stämmer inte.

Vi på Almega tror på den svenska arbetsmarknadsmodellen, och vill vara en både drivande och konstruktiv kraft i att utveckla den så att den blir ännu mer attraktiv för både medarbetare och företag.

I dag uttrycker allt fler tjänsteföretag att kollektivavtalen måste utvecklas, så att de bättre passar både företagen och deras medarbetare. De måste bättre möta behovet av ökad flexibilitet och ta större hänsyn till förutsättningarna på det enskilda företaget.

Vi från Almega vill utveckla avtalen så att fler företag är beredda att ansluta sig till kollektivavtalsmodellen. Därför har vi i årets avtalsrörelse lagt fram olika förslag på hur vi kan utveckla kollektivavtalen så att de bättre möter behoven i det moderna närings- och arbetslivet.

Det behövs mer medarbetarnära och företagsnära lösningar. Att utveckla avtalen på det sättet är inte att göra dem ”så innehållslösa som möjligt”, utan att se till så att de fungerar i en ny tid och är attraktiva för både medarbetare och företag.

Beredda att komma överens

Det gäller också frågan om så kallad flexpension, som bland annat Unionen driver i år. I den frågan har Almega varit mycket tydliga med att vi är beredda att komma överens med våra fackliga motparter om en rätt för alla medarbetare att förstärka sin pension, utöver den pension som redan finns i kollektivavtalen, och ge den enskilde medarbetaren möjlighet att utifrån sin livssituation välja att avsätta delar av sin lön eller löneökning till pension eller om man hellre vill få ut den som lön för att till exempel kunna amortera på sina lån.

Vi hoppas att Unionen ska vara beredda att vid förhandlingsbordet utveckla lösningar som är bra både för medarbetarna och tjänsteföretagen, både när det gäller flexpension och avtalen i stort.

Anna-Karin Hatt

vd Almega

Mest läst