Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kolgjini har bästa hästen

  Tre svenskfödda hästar har vunnit Prix d'Amerique: Queen L, Ina Scot och Gigant Neo.Raja Mirchi kan i dag bli den fjärde att ta hem det prestigefyllda travloppet.Ingen har i alla fall en bättre häst än jag, säger Lutfi Kolgjini.

  Att få med en häst i Prix d'Amerique är en dröm för de allra flesta. Att köra en häst som har chans att vinna världens tuffaste travlopp är få förunnat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Har man dessutom fött upp och tränat fram en häst som Raja Mirchi är det lätt att förstå vilken spännande söndag Lutfi Kolgjini har framför sig.

  -Jag tänkte på det häromdagen, när jag satt i traktorn och sladdade banan. "Fan "Ludde", du kör ju en häst som kan vinna Prix d'Amerique". Det känns rätt så härligt kan jag lova, säger Kolgjini och skrattar.

  1995 körde Kolgjini sitt första Prix d'Amerique. Det var med Kit Lobell - mormor till Raja Mirchi.

  Pappa till Raja Mirchi är Kolgjinis första stora stjärna - Viking Kronos.

  Kolgjini har alltså parat ihop det bästa med det bästa och lyckats avla fram den perfekta hästen för Frankrike.

  -Jag har aldrig haft någon som passar bättre på Vincennes bana än Raja Mirchi. Den är väldigt krävande med både nedförs- och uppförsbacke. Distansen i Prix d'Amerique är 2 700 meter, men han klarar allt det där hur bra som helst. Raja är otroligt stark, den tuffaste jag någonsin tränat.

  Men karriären var nära att ta slut för ett drygt år sedan. Efter fiaskot i derbykvalet bestämde sig Kolgjini för att sluta tävla med sin stjärna.

  -Då var jag jävligt besviken och nere för vi visste ju inte vad som var felet på honom. Och jag brukar inte ge upp så lätt. Men dagarna efter vi plockat av skorna och släppt ut honom i hagen så blev han väldigt halt och då upptäcktes en hovbensfraktur. Han fick gå i hagen ett halvår och läka ihop. Vi började träna honom så smått och nu är han tillbaka, bättre än någonsin.

  Redan i fjol började "Ludde" Kolgjini smida planer om Prix d'Amerique. Förberedelserna har inte varit perfekta men för en dryg vecka sedan fick Jägersrotränaren det svar han längtade efter.

  Raja Mirchi utklassade jämnåriga konkurrenter i Prix Tenor de Baune och vann på 1.12,8. Bara åtta tiondelar över löpningsrekordet i Prix d'Amerique.

  -Det kändes som om det fanns en sekund kvar i tömmarna. Och med tanke på att Raja bara fått ett enda lopp sedan oktober så bör han vara betydligt bättre på söndag, Lägger man dessutom till känslan jag fick efter sista träningsjobbet i tisdags är hästen i toppform, hävdar Kolgjini.

  Återstår att se om produkten "Made by Lutfi Kolgjini" håller måttet.