Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Koka egen fond"

På torsdagen tävlade de i prestigefulla Årets kock. Men här ger de råd till oss amatörkockar.

För första gången var det tre kockar från Göteborg som var i final i Årets kock. De tävlade mot tre kockar från Stockholm. Alltså en ren stadskamp. Och Göteborg tog hem segern, tack vare Gustav Trägårdh.

De senaste åren har Stockholm lyckats bättre än matlagningshuvudstaden Göteborg. Nu är det dags att ta tillbaka initiativet i professionell matlagning.

Tävlingen, som startade klockan åtta på torsdagsmorgonen, bestod av två delar. Först fick kockarna en råvarukorg som avslöjades 45 minuter innan start. Den andra rätten hade förutbestämda råvaror, nämligen två renkalvssadlar och fyra rentungor. Av detta skulle de skapa "en modern restaurangrätt". Fem timmar hade de på sig.

Segraren korades klockan 16.00. Göteborgaren Gustav Trägårdh tog hem den prestigefulla titeln.

Vi bad de tre tävlande från Göteborg ge var sitt råd till oss amatörkockar.

Linus Ström, Thörnströms:

- Koka egen fond! Frys in i portionsförpackningar. De håller hur länge som helst.

Sebastian Höckert, Swedish Taste:

- Planera! Var ute i god tid. Mycket kan förberedas. Och en sak till, krångla inte till det!

Gustav Trädgårdh, Basement:

- Om man vill att barnen ska äta, låt dem vara med och laga maten. Om de får skära i broccolin kan de också äta den utan att krevera eller dö...

Jobbar: Basement

Ålder: 35

Yrkesmål: Ha roligt på jobbet

Kockidol: "Leffe är fräck" (Mannerström)

Jobbar: Swedish Taste

Ålder: 22

Yrkesmål: Att utvecklas

Kockidol: Flera

Jobbar: Thörnströms

Ålder: 28

Yrkesmål: Fortsätta leva på sin hobby

Kockidol: Håkan Thörnström

Mest läst