Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Kofi Annan i skarp kritik mot Danmarks "smyckeslag"

Kapplöpning mot botten. Så kallar den före detta generalsekreteraren EU:s hantering av flyktingkrisen som enligt honom handlar om att "lägga över problemen på sina grannar". Men fler än Danmark tillämpar samma praxis.

I går antog Danmark en ny lag som gör det möjligt för myndigheter att konfiskera värdesaker och kontanter som överstiger 10 000 danska kronor. Trots namnet som lagen fått i folkmun omfattar den inte smycken och liknande föremål om de anses ha affektionsvärde.

Dessutom innebär lagen längre tid för familjeåterförening och minskade bidrag till asylsökande.

Sent i går kväll skrev Kofi Annan, före detta generalsekreterare för FN, ett inlägg på Facebook där han riktar hård kritik mot åtstramningarna.

"Hotet att beslagta flyktingars värdesaker och förlänga vänteperioden innan de kan förenas med sina familjer till tre år är inte förenligt med den Europakonventionen, FN:s konvention om barns rättigheter, och FN:s flyktingkonvention, som Danmark är en del av. EU:s misslyckande med att enas om en gemensam flyktingpolicy leder till en kapplöpning mot botten bland medlemstaterna. Att försöka lägga över problemen på sina grannar är ingen hållbar strategi", skriver han.

"Europeiska stater måste bemöta legitima farhågor från sina medborgare avseende den historiska tillströmningen av flyktingar som pågår sedan förra året, men de bör inte göra det på bekostnad av sina värderingar, ideal och internationell lag", fortsätter han.

Inlägget har fått över 50 000 likes och delats över 20 000 gånger. I kommentarsfältet under inlägget får han både ros och ris. En del menar att det bara är rimligt att ställa samma krav på flyktingar som man ställer på danska medborgare. Andra vänder sig mot detta med hänvisning till flyktingarnas utsatta situation.

Många vänder sig mot att just Danmark pekas ut.

"Problemet börjar inte riktigt med Danmark. Flyktingar måste passera många länder innan de ens kommer till Danmark. Allstå är det lika mycket dessa länders fel, eftersom de inta tar sina åtaganden på allvar. Danmark blir något slags slutstation och används som syndabock", skriver en användare.

Debatten följer samma logik som uttalanden som gjorts av politikerna där statsministern Lars Løkke Rasmussen kallar lagen för historiens mest missförstådda och motståndarna till lagen ser den som signalpolitik med syftet att avskräcka flyktingar från att komma till Danmark.

Schweiz har en liknande lag som låter myndigheter konfiskera flyktingars värdesaker och pengar under 20 år. Värdesakerna deklareras vid ankomst och allt över runt 8100 kronor beslagtas. Under 2015 har det blivit en totalsumma på cirka 1 700 000 kronor från 112 människor, mestadels kontanter, enligt BBC.

I Tyskland har man börjat konfiskerat värdesaker i de södra delstaterna. Maxtaket för hur mycket en flykting får behålla uppges vara runt 3 400 kronor i Baden-Württemberg och runt 7 300 kronor i Bayern.

– Om du ansöker om asyl här, måste du använda din inkomst och rikedomar innan du får hjälp. Det inkluderar till exempel familjejuveler, sa Aydan Özoguz, den federala regeringens integrationsminister till Bild, enligt The Local.

I Nederländerna har flyktingar deklarerat sina värdesaker sedan 2013. Allt som överstiger runt 57 700 kronor per person och 115 000 kronor per familj, tas av myndigheterna. Man har enligt Algemeen Dagblad fått in runt 4 900 000 kronor som använts för att bekosta boendekostnader.

Mest läst