Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kock med Rut-avdrag

  Att hyra en proffskock till den lyxiga hemmabjudningen och få Rut-avdrag. Det blir allt vanligare och Skatteverket kan inte säga nej.

  Så länge matlagning i hemmet är inskrivet i reglerna om skattesubventionerade hushållstjänster kan den som har råd låta en professionell kock laga festmaten. För halva lönekostnaden. Resten står skattebetalarna för.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Man kan förstå om folk tycker det är konstigt, men reglerna är tydliga, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

  – Det är svårt för skatteverket att gå in och värdera vilken mat det får handla om. Vi kan inte säga att ”Nej, vi godkänner bara köttbullar och potatismos, eller stuvade makaroner”.

  – Men det är klart att det är kanske ingen som tänkt på detta när reglerna skrevs, att det skulle komma hem kockar och laga mat i folks kök.

  Nya företag dyker upp

  Men företeelsen sprider sig. Rent a Chef är ett av de företag som erbjuder matlagning med Rut-avdrag. Nu finns de också i Västsverige sedan Stefan Silverå (bilden) på Gourmetverkstan AB har startat Rent a Chef Väst på franchisebasis.

  Rut-avdraget gäller alltså matlagning i, eller i nära anslutning till, den egna bostaden.

  – Det innebär att kunden betalar råvarorna och halva arbetskostnaden. Vi ordnar ansökan om Rut-avdrag. Det behöver kunden inte ha besvär med, säger Stefan Silverå.

  Ofta handlar det om en trerätters­middag. Kunden får ett menyförslag och väljer rätter. På festkvällen kommer Stefan Silverå eller någon av hans kollegor hem och lagar maten.

  Tänkt för vardagsmatlagning

  I förslaget till Rut-avdrag finns en motivering till att matlagning kom med i reglerna: ”Matlagningen är en hushållssyssla som tar mycket tid och som till övervägande delen utförs av kvinnor. Regeringen anser därför att även matlagning bör ingå i underlaget för skattereduktion.”

  – Tanken var förstås att man hade någon hemma som hjälpte en med litet vardagsmatlagning, säger Pia Blank Thörnroos.

  Kan du förstå att det kan uppfattas som stötande att skattemedel går till lyxkonsumtion?

  – Givetvis förstår jag att man kan reagera på det eftersom lagtexten i övrigt handlar om ”normalt och sedvanligt hushållsarbete som inte kräver någon specialistutbildning”. Själv kan jag inte ha någon uppfattning. Vår uppgift är att tolka lagen och tillämpa den och som texten är utformad så kan vi inte göra en värdering av vilken mat som lagas.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.