Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1844980.jpg

Knivgömma hittad i Nordstan

Något måste göras. Situationen i Nordstan är ohållbar. Så avslutar en polisman en rapport från ett arbetspass. I en hiss hittades flera knivar gömda. Nu vill polisen begränsa Nordstans öppettider.

I rapporten, som är skriven i slutet av november förra året, beskriver polisen en arbetshelg i och omkring Nordstan. Den speglar i mångt i mycket den frustration som många poliser känt och känner över vad som händer i Nordstan, säger Anders Börjesson chef för citypolisen.

Polismannen skriver: ”//...// av en ren slump uppmärksammade jag och x att det fanns en avsats i hisstaket mellan väggen och taket i hissarna. Och vid kontroll påträffades knivarna/mejseln på bilden.”

Åtta timmar senare uppgav vakterna i Nordstan att de hittat ytterligare fyra knivar på samma ställe, enligt polismannen:

”Så här kan förekomma ett riskmoment för kollegor som transporterar personer i hissarna //...//. Och här förvaras mycket skit.”

”Något måste göras då situationen i Nordstan är ohållbar!”, skriver polismannen.

Anders Börjesson vill betona att de inte vet vem eller vilka som gömt knivarna i hissen. Men numera är det rutin att kontrollera dessa utrymmen.

Sedan rapporten skrevs har polisnärvaron i Nordstan skärpts. Under jul- och nyårshelgerna omfördelades resurser ur den särskilda Alma-kommenderingen för att fokusera på Nordstan. Det innebar bland annat att polisen kunde avvärja ett planerat slagsmål mellan olika ungdomsgrupper i Nordstan.

Polismannen börjar sin rapport med att berätta hur han och hans kollegor lagt ner mycket jobb för att skapa trygghet i området under helgen. Han skriver om de unga killar som lever som gatubarn och som begår olika brott. Mellan 30 och 50 gatubarn ska ha funnits i Nordstan den här helgen i november. Men de är inte ensamma, ett stort antal andra ungdomar håller till runt köpcentret.

– Även andra ungdomar tog vi med och föräldrar fick komma och hämta sina barn, skriver polismannen.

Men gatubarnen har ingen som kan komma och hämta dem. De blir avvisade eller tillfälligt omhändertagna av sociala myndigheter. De lever i stor misär, en del går på droger och begår brott för att försörja sig. De kan bli en fara för sig själva och andra.

Enligt rapporten var polisens arbete framgångrikt den här helgen. De lyckades få bort de flesta ungdomar från Nordstan. Men han efterlyser riktlinjer om hur de ska jobba och menar att det är viktigt att alla jobbar åt samma håll.

Fler poliser patrullerar i nu området. Från och med i dag ska de bli ännu fler. Enligt polisens egna observationer har insatserna gjort att det nu är färre ungdomar i Nordstan på kvällarna än tidigare.

Nu vill polisen begränsa Nordstans öppettider och ökar samtidigt sin närvaro.
I dag sjösätter polisen en ny modell för att upprätthålla ordningen i Nordstan. Den särskilda bevakning som skett under jul- och nyårshelgerna upphör. Den ersätts med vad som kallas en områdesgemensam insats för att trygga ordningen i och omkring Nordstan och Centralstationen, där citypolisen samarbetar med gränspolisen, säger Anders Börjesson chef för lokalpolisområde Göteborg city.

– Det är främst i Nordstan vi haft problem med unga människor som uppehåller sig där. Vi kommer att öka närvaron med fler poliser, eftersom vi har ordningsbekymmer som är relaterade till nordafrikanska gatubarn.

Citypolisen vill även att öppettiderna i Nordstan begränsas eftersom området under kvällar blivit en samlingsplats för unga som begår brott. Stämningen i Nordstan på dagtid och under kvällar är väsensskild, säger Anders Börjesson.

– Vi är allvarligt bekymrade, säger han. Det är alldeles för många unga som rör sig där.
Sedan i höstas ser polisen allt fler gatubarn i området. Det är unga pojkar, där de flesta kommer från bland annat Marocko. De lever under samhällets radar och utan någon vuxens försorg. Men Nordstan drar även till sig andra ungdomar.

– Det har blivit som en fritidsgård utan vuxna på kvällarna och det skapar en otrygghet. Vi får signaler om det från alla möjliga håll.

I dag håller Nordstan öppet från klockan 05 på morgonen till klockan 02 på natten. Affärerna stänger klockan 20, apoteket har öppet till 22.

– Andra köpcenter stänger när verksamheten avslutas. Men Nordstan är allmän plats, som en gågata under tak. De stänger endast för att städa.

Polisen vill att Nordstan stänger från runt klockan 22 och öppnar igen klockan fem på morgonen.

– Som det är i dag drar det även till sig tyngre kriminella. Det är ingen bra miljö att vistas i för unga. Men föräldrar känner många gånger inte till att deras barn är här.
Men är det inte bättre att veta var dessa unga finns?

– Vi kan inte kapitulera för problemet. Vi måste hantera det och minimera sådana här miljöer. Många far väldigt illa och vi kan inte bara se på när det sker. Vi måste göra något åt det och skapa en bättre miljö. Det är jättesvårt och vi måste få med fler aktörer på banan.

– Hela staden måste agera, kanske blir det tydligare om problematiken lyfts från att bara gälla Nordstan.

I går presenterade polisen sitt förslag för Ulrika Carlsson, vd för Nordstans samfällighet. Hon poängterar att det inte handlar om att förändra butikernas öppettider.

– Men vi är måna om att det är en bra plats och vi har fått signaler från polis och våra vakter om att det sker en förändring efter klockan 22. Vi stöttar polis och staden i det beslut de fattar, säger hon.

Marie Larsson, verksamhetschef på socialresursförvaltning, säger att problematiken inte försvinner för att den inte syns i Nordstan.

– Det är framför allt ur ett ordnings- och trygghetsperspektiv som polisen ser att det är viktigt att det inte blir så samlat på ett ställe, säger hon.
– Vi vill inte heller ha en destruktiv miljö, men vår uppgift är mer att arbeta med individerna oavsett var de finns. På sätt och vis kan det vara lättare när de syns än när inte syns.

Hon säger samtidigt att det kan vara svårare att påverka och närma sig individer när grupptrycket är starkt.
– Men vi tar inte ställning till öppettiderna ur det sociala perspektivet.

Den 9 januari berättade GP om polisens specialbevakning av Nordstan sedan de märkt att allt fler gatubarn uppehåller sig i där.

GP berättade också att social resursnämnd gör en kartläggning av situationen för minderåriga som vistas i kommunen och riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

Kartläggningen ska redovisa vad som gjorts för gruppen samt se över vad som ytterligare behöver göras.

Mest läst