Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

524856.jpg
Bussen lossar sin last i Backa. Tusenlappar byter ägare.

Knark ombord på spritbussen

Det är inte bara sprit som systematiskt smugglas på bussresorna till Tyskland. GP:s granskning visar nu att bussarna även använts för knarksmuggling.

Det kan finnas dubbla anledningar för tull och polis att kontrollera spritbussarna. I skuggan av öllangare och alkoholsmugglare misstänks kriminella försöka utnyttja bussresorna till att föra in narkotika i landet.

För eventuella knarksmugglare kan spritbussarna ge ett visst skydd. Dels kan man blanda sig i mängden av passagerare, dels finns många gömställen ombord. Några av spritbussarna använder sig också av spanare som åker före till Helsingborg för att se om tull eller polis har razzia.

- Den här verksamheten är helt klart större än att bara handla om alkoholsmuggling, säger en anonym källa inom polisen till GP.

Chaufför häktad
I dag kan GP avslöja att en av spritbussarnas chaufförer sitter häktad för grovt narkotikabrott. Mannen är 62 år och förtidspensionär sedan 2004. I flera år har han jobbat svart som chaufför på spritbussar – senast för Hamlet Bussresor, numera Pts public transport. Tidigare har han också kört för Stefans buss.

Mannen har åtalats tillsammans med fem andra. Enligt åtalet har ligan sålt eller på annat sätt hanterat 1,2 kilo kokain i Göteborg under februari och mars i år.

I polisens förundersökning finns inga uppgifter om hur kokainet tagits in i landet.

- Jag kan inte tro att han smugglat knark då han arbetat som chaufför för oss. Jag fick intryck av att han var en ärlig människa, säger Hamlet Sabanovic, ägare till bussbolaget Pts public transport.

Stoppade bussar
Ingen av Pts public transports bussar har heller stoppats av tullen med narkotika ombord. Det har däremot bussar från Stefans Buss gjorts vid fyra tillfällen, senast i slutet av maj i år i Helsingborg. En av bussarna stoppades också i Makedonien sommaren 2008, då två svenskar greps med ett kilo kokain ombord.

Trots det kan inte tullen kontrollera Stefans buss vid varje resa.

- Om det finns underrättelseinformation försöker vi kontrollera bussen i den mån det går. Vi kan inte stoppa den varje gång. Då handlar det till sist om trakasserier, säger Anders Trädgård, tullchef i Malmö.

Narkotikan har aldrig kunnat knytas till någon viss person på bussen. Beslagen har därför inte lett till att någon förundersökning inletts.

Vid samtliga tillfällen har en 30-årig man bosatt i Bergsjön – tidigare dömd för att ha smugglat alkohol – varit med som "reseledare".

Mitre Nastovski, som driver Stefans Buss, säger att "reseledaren" aldrig arbetat för Stefans Buss, men ofta åker med. GP:s reportageteam har sett "reseledaren" agera just som reseledare vid flera tillfällen.

- Han har aldrig varit anställd. Jag har hört av personalen att han tjötar, spelar tuff och säger att han är guide. Men han är absolut inte reseledare på Stefans Buss, säger han.

Mitre Nastovski säger också att han inte ser mellan fingrarna om han misstänker att någon försöker smuggla knark på hans bussar.

- Jag anmäler det direkt, säger han.

Knarkligans medlemmar greps den 10 mars och har sedan dess suttit häktade. Chauffören anklagas för att ha upplåtit sin lägenhet för ligans verksamhet

Rättegången mot knarkligan inleds i dag.

524810.jpg
Mest läst