Knä-röntgen kan få avgöra ålder hos asylsökande

Hur gammal den en unge mannen är som är misstänkt för mordet på Alexandra Mezher är oklart. I framtiden kan utvecklingen av knäleden fälla avgörandet i stället för handleden.

ANNONS
|

I onsdags begärdes han omhäktad av åklagaren och häktningsförhandlingen hålls på tisdag.

Åldersfrågan är avgörande för om den misstänkte ska bedömas som vuxen eller barn i en kommande rättegång.

Som GP tidigare har berättat säger den mordmisstänkte att han är 15 år. Migrationsverket värderar hans ålder till minst 18 år.

Verkets modell går bland annat ut på att försöka fastställa ålder genom att bedöma den intervjuades förmåga att uttrycka och förklara sig.

Men att åldersbedöma eller bestämma asylsökande har blivit en het politisk fråga och i april presenterar Socialstyrelsen en utvärdering av nya metoder.

- Med tanke på att det handlar om en extremt ung ålder och ett väldigt allvarligt brott tror jag att det kan bli ett sådant ärende som skulle kunna prövas i högre instans för att få ett svar, säger åklagare Linda Wiking.

ANNONS

Hon har därför använt sig av samtliga i Sverige tillgängliga metoder. Tänder och handled är undersökta och bedömda av experter. Det enda som saknas nu är resultatet från den yttre kroppsundersökningen.

- Av de svar jag fått hittills finns ingenting som pekar på att han inte skulle vara vuxen och jag har försökt att göra en så bred undersökning som det bara går, säger hon.

Träffsäkerheten när det gäller att medicinskt fastställa ålder på unga människor har brister. Enligt Socialstyrelsen kan den verkliga åldern skilja med plus eller minus två år med dagens metoder. En person vars ålder avgörs till 16 år kan i själva verket vara 14 eller 18 år. Ett sätt att öka träffsäkerheten är att datorisera bedömningen av röntgenbilderna.

- Olika experter bedömer samma bild på lite olika sätt och det gör ju inte datorn, den bedömer exakt varenda gång. Förespråkarna av den här metoden menar att en sådan metod skulle minska osäkerhetsmarginalerna, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef vid Socialstyrelsens enhet för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård.

Magnetröntgen av knäleden är en annan väg för att fastställa rätt ålder. En modell som fotbollens världsorganisation Fifa använder sig av för att stoppa medverkan av överåriga fotbollsspelare i ungdomslagen.

- De upplever väldigt tydlig att de har blivit av med överåriga spelare som därmed var överlägsna andra lag i samma ålder. Man gör en magnetröntgen av knäledens tillväxtzoner som blir mycket bättre och tydligare jämfört med en traditionell röntgenundersökning, säger Lars-Torsten Larsson.

ANNONS

Samtidigt betonar han att det alltid kommer att finnas en osäkerhet i bedömningarna kopplade till uppväxtförhållande och bakgrund.

- Svält kan både hämma och skynda på utveckling, säger han.

ANNONS