Klyftorna växer i storstäderna

ANNONS
|

Att växa upp i fel bostadsområde ökar risken för att bli drogmissbrukare.

Boendesegregationen slår hårt i våra tre största städer, visar en studie med över 76 000 barn och ungdomar.

-Frågan måste upp på den politiska dagordningen, säger forskaren Eva Sellström.

Hon har i en rad undersökningar de senaste åren följt upp alla de ungdomar som växt upp i Stockholm, Göteborg och Malmö under 1990-talet och en bit in på 2000-talet.

Mönstret blir tydligt när ungdomarna studeras i tolv år, från 16 års ålder tills de fyllt 28: Vilket bostadsområde ungdomarna bor i avgör till stor del hur det går för dem.

Fler röker

I fattiga områden är det exempelvis fler kvinnor som röker eller är överviktiga under graviditeten och fler barn som har låg födelsevikt.

ANNONS

Det är också 73 procent högre risk att hamna på sjukhus på grund av drogmissbruk för den som bor i ett fattigt bostadsområde jämfört med den som bor i ett rikt bostadsområde, visar den senaste studien i raden. Denna publicerades tidigare i år i den vetenskapliga tidskriften Health & Place.

–Det är verkligen inte rättvist. Det är en väldigt hög grad av boendesegregation i de svenska storstäderna som man på något sätt skulle behöva komma åt, säger Sellström, som är universitetslektor vid institutionen för hälsovetenskap, Mittuniversitetet i Östersund.

Området i sig verkar ha en självständig effekt, enligt Sellström. Bor man i ett fattigt område är det svårt att inte dras in i den negativa spiralen.

Växande klyftor

Socialstyrelsen pekade i en rapport förra året på samma tendens. De ekonomiska och etniska klyftorna i samhället växer och många ungdomar i resurssvaga områden tappar framtidstron.

–Tittar man på hela Europa och dess storstäder så ser man ju att unga människor känner desperation. Alla upplopp som har varit beror på att man inte har några livschanser i vissa grupper och vissa områden, säger Eva Sellström.

Privatiseringen av skolor och bostadsmarknad ökar skillnaderna mellan olika bostadsområden.

–Det slår mot de svagaste och mot de svagaste bostadsområdena. Förut när det skulle vara en skola för alla fanns det ju en utjämnande effekt. I och med att man privatiserar skolor får man en ond cirkel genom att de resurssvagaste skolorna hamnar i de resurssvaga områdena, säger Sellström.

ANNONS
ANNONS