Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kliv fram och ta ansvar!

Kliv fram och ta ansvar för spårvagnseländet! Och överväg driftsansvar av vagnarna till en annan aktör än Göteborgs Spårvägar. Det som nu sker är allvarligt, inte bara i spårvagnsfrågan. Det spär på politikerförakt och urholkar demokratin, skriver Kristina Jonäng, Rickard Nordin och Andrea Jovell (C). 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det som nu beskrivs i Göteborgs-Posten kring spårvagnsupphandlingen är välgörande. Granskningen går på djupet i en fråga som varit tabu. Trots spårvagnsolyckor och en del kritik kring spårbunden trafik i Göteborg genom åren har frågorna aldrig diskuterats offentligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det goa Göteborg ska bevara sin nuvarande organisation för spårvagnsdrift, oavsett vad som sker i fråga om säkerhet och driftsstörningar. Dessutom är vi många som dagligen funderar över säkerhetsfrågor när vi exempelvis promenerar bland korsande vagnar runt Brunnsparken.  

Nu öppnar GP dammluckorna och det blir uppenbart att en öppen debatt är nödvändig. Upphandlingar och tveksamma avtal blir föremål för diskussion på ett sätt som är helt avgörande i en demokrati. Det som förvånar är hur ansvariga politiker väljer att hänvisa till tjänstemän. Det är inte hållbart. Bakom varje beslut och bakom varje upphandling finns alltid en eller flera ansvariga politiker. Om tjänstemännen gör fel i det praktiska arbetet är det alltid politikernas ansvar.

Kan aldrig skylla på tjänstemännen

Politikerna är utsedda av folket att företräda de allmänna intressena. Som förtroendevalda har man skyldighet att avskeda tjänstemän som eventuellt går över gränsen för sitt uppdrag eller struntar i order. Det finns inga ögonblick där förtroendevalda kan skylla på tjänstemän. Att bringa reda i spårvagnseländet handlar inte bara om sakfrågan, utan också om hyfs, demokrati och är ytterst en fråga om hela Västsveriges rykte. 

En aktuell fråga är om Västra Götalandsregionen ska överlåta på Göteborgs stad att upphandla nya spårvagnar – en upphandling i mångmiljardklassen. Det är dags att lyfta frågan om Göteborgs Spårvagnar AB. Vi menar att en annan operatör än det kommunalt ägda bolaget bör driva spårvagnstrafiken. Nu måste fokus vara effektiv och säker spårvagnstrafik, annars raseras alla möjligheter för att långsiktigt driva spårvagnstrafik i Göteborg.  

 

De som är politiskt ansvariga för spårvagnsupphandlingen måste träda fram för att vi ska få en väl fungerande kollektivtrafik i hela Västsverige.

Kristina Jonäng (C) 

gruppledare Västra Götalandsregionen 

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot Göteborg 

Andrea Jovell (C) 

ordförande i Göteborgscenterns företagarnätvek

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4
Mest läst