Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Klimatlösning som omvänder republikaner

Säkert förvånar det många inom klimatrörelsen att en amerikansk klimatorganisation lyckats lägga fram ett förslag som väcker stort intresse också bland republikaner i USA. Det är inspirerande att våra fördomar ibland kommer rejält på skam, skriver Lars Almström, Klimatsvaret CCL Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den snabbt växande klimatorganisationen Citizens’ Climate Lobby (CCL) har just haft sin årliga sammankomst i Washington och rapporterna därifrån är hoppingivande, och förvånande för dem som trodde att USA:s republikaner är en förlorad politisk kraft när det gäller att lösa vår tids ödesfråga – klimatförändringen. CCL samlade i slutet av juni över 800 medlemmar i Washington för att hålla mer än 500 möten med tjänstemän och ledamöter från kongressens båda partier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varje möte inleddes ungefär så här: Vi har kommit för att prata om en politik som får ekonomin att växa, ökar sysselsättningen, förbättrar vår förmåga att konkurrera med Kina och samtidigt minskar luft- och vattenföroreningarna. Den politiken, förklarade CCL:s amatörlobbyister, är att lägga en stadigt stigande avgift på utsläpp av koldioxid, och att dela ut hela intäkten från denna avgift till allmänheten, i lika stora delar, varje månad.

En studie som nyligen genomförts av det välrenommerade prognosföretaget REMI har funnit att en sådan politik skulle halvera USA:s koldioxidutsläpp inom 20 år, skapa 2,8 miljoner nya jobb och rädda 13 000 liv varje år tack vare minskade luftföroreningar, när kolkraftverken läggs ner. Så vad hände när CCL:s medlemmar tog upp denna konversation med republikanerna? Deras förslag om Fee and Dividend möttes nästan utan undantag av stort intresse, uppmärksamt lyssnande, givande diskussioner, och – i några fall – uttalat stöd. När det gällde synen på klimatvetenskapen hände det däremot att de möttes av avvisande attityder från tjänstemän eller ledamöter, men det var i väldigt få fall.

Ideologiska invändningar

I möte efter möte med republikanska tjänstemän och kongressledamöter tycks i stället en tyst överenskommelse ha varit: ”Låt oss inte debattera vetenskapen. Låt oss prata om lösningarna och hur vi skulle kunna hitta en gemensam grund.” Dessa erfarenheter är i högsta grad uppmuntrande, men varför skulle en omsvängning ha inträffat just nu, och varför har de republikanska företrädarna någonsin ifrågasatt vetenskapen?

Svaret finns troligen i de lösningar som klimatrörelsen tidigare presenterat. De har hittills inneburit ökad centralstyrning, fler förbud och fler regler, alltså just sådant som republikaner ogillar. Oavsett om det handlat om 1 600 sidor långa lagförslaget om cap-and-trade, som inte godtogs av senaten, eller det aktuella förslaget att reglera koldioxidutsläppen från kraftverken, så har republikanerna inte hittat några klimatlösningar som de gillat. Och när man inte gillar lösningarna ligger det nära till hands att förneka problemet.

Men det förslag som Citizens’ Climate Lobby lade fram vid mötena i Washington går inte emot republikanernas värderingar. Det är marknadsbaserat. Det ökar inte regeringens makt. Det stimulerar ekonomin och skapar fler jobb genom att pengarna går till personer som kommer att spendera dem.

Sverige kan bli föregångsland

De flesta republikaner som CCL mötte tyckte att detta lät bra och konversationen övergick från att vara en debatt om klimatförändringen till att bli en diskussion om hur man kunde hitta lösningar på problemet. Årets CCL-samling i Washington ger därför nytt hopp: chansen att USA:s republikaner ska engagera sig i klimatfrågan har aldrig varit större. Tänk om Sverige kunde införa Fee and Dividend på transportsektorn, som första land i Europa! Visionen kan förverkligas så snart våra politiker vågar tro att klimatfrågan faktiskt kan – och måste – lösas i politiskt samförstånd.

Lars Almström

Klimatsvaret CCL Sverige

Bild - 2
Mest läst