Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Den amerikanska klimatrörelsens förslag är enkelt: lägg en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, och dela sedan ut hela intäkten från denna avgift i lika stora delar till varje vuxen medborgare, varje månad, skriver debattören.

Klimatet behöver mod och konkreta förslag

Följ den amerikanska klimatrörelsen och lägg en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen. Dela sedan ut hela denna avgift i lika stora delar till varje vuxen medborgare, varje månad, skriver Lars Almström, Klimatsvaret – CCL Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klimathotet, 15/2

Söndagens debattartikel av Christian Azar och David Johansson var intressant och viktig. Vi är många som är mycket oroliga för bristen på handling i klimatfrågan.

Men riskerna tycks vara ännu större än vad de flesta har förstått: världens ledande klimatforskare, James Hansen (och 17 andra) varnade redan 2013 för att den globala uppvärmningen måste stoppas vid EN ENDA grad, eftersom 2 grader riskerar att leda till katastrof.

Farliga trender

Bakgrunden är alla de mycket farliga trender som syns redan vid dagens uppvärmning på 0,8 grader. Men även risken att långsamma återkopplingar kommer att driva temperaturhöjningen vidare till 3-4 grader – och en havshöjning på 20 meter – ifall uppvärmningen tillåts bli 2 grader.

Mot denna bakgrund är det förvånande tomt på konkreta politiska förslag. Ljuset i mörkret är den amerikanska klimatrörelsen Citizens’ Climate Lobby (CCL), som växer mycket snabbt och tilldrar sig allt större uppmärksamhet från ekonomer och politiker, både demokrater och republikaner.

Enkel åtgärd

CCL:s förslag är enkelt: lägg en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, och dela sedan ut hela intäkten från denna avgift i lika stora delar till varje vuxen medborgare, varje månad.

Undersökningar visar hur CCL:s förslag skulle påverka USA:s ekonomi. BNP skulle stiga, arbetslösheten minska, 227 000 dödsfall på grund av luftföroreningar undvikas, och USA:s koldioxidutsläpp skulle minska med över 50 procent till 2035.

Azar och Johansson har helt rätt i att det behövs modiga politiker. Men de finns. Vad som saknas är konkreta politiska förslag som kan lösa problemet, vinna gehör över blockgränserna och få det folkliga stöd som krävs. En stigande koldioxidavgift som inte höjer skattetrycket är ett sådant förslag.

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Mest läst