Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Klimatdemonstrationer inför FN-möte

  Miljöorganisationer har arrangerat marscher i världens städer på söndagen för att trycka på inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Uppslutningen var stor när miljöorganisationer på söndagen arrangerade marscher i världens städer för att trycka på inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.
  I New York rörde sig tiotusentals människor genom gatorna – däribland FN-chefen Ban Ki-Moon, borgmästare Bill de Blasio, tidigare vicepresident Al Gore och skådespelaren Leonardo DiCaprio, rapporterar AFP.
  – Vårt mål är att göra det här till ett avgörande ögonblick, en vändpunkt, sade de Blasio.

  Ban bar basebollkeps och en t-tröja med texten "Jag är för klimatåtgärder".
  – Det här är den planet våra kommande generationer ska bo på. Det finns ingen plan B, för vi har ingen plan B, sade han enligt Reuters.
  Cirka 40 000 människor marscherade enligt kampanjorganisationen Avaaz genom London, varav en var skådespelaren Emma Thompson. En flod av människor med plakat passerade genom staden, rapporterar AFP.

  I Paris var klimatdemonstranterna ungefär 5 000 till antalet och även från Madrid i Spanien, New Delhi i Indien och från de stora städerna i Australien rapporterades människor på gatorna.
  I Stockholm marscherade demonstranter från Vasaparken till Mynttorget. Enligt polisen var de cirka 200 personer. Även på andra platser i Sverige genomfördes demonstrationer.

  I Göteborg samlades ett par hundra människor med krav på åtgärder mot utsläpp av växthusgaser.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.