Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Klassiskt växthus återuppstår i Gunnebo

  Med originalritningar från 1700-talet startar nu återuppbyggnaden av en historisk byggnad. Gunnebo slott ska få tillbaka sitt orangeri.

  – Orangeriet beskrivs som juvelen i samlingen i historiska dokument. Det har varit en dröm att bygga upp det och det känns fantastiskt att stå här i dag, säger Lena Vikström, vd för Gunnebo slott och trädgårdar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En stor skara har samlats på platsen där det uppvärmda växthuset ska ligga, politiker, sponsorer och Gunneboanställda.

  – Det som är så spännande med orangeriet är att det är rikt utsmyckat, säger Pia Solefors, marknadschef på Gunnebo.

  Och på platsen där orangeriet en gång låg har det redan varit full aktivitet ett bra tag. Göteborgs universitet har gjort arkeologiska undersökningar för att ta reda på mer om orangeriets historia, utbredning, byggnadsmaterial och konstruktion. Med den kunskapen och med originalritningarna från 1700-talet, gjorda av Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, är återuppbyggnaden nu i gång.

  Orangeriet kommer att ligga bakom slottet mot järnvägen till. Byggnaden ska bli 200 kvadratmeter stor, och den beräknas ta fyra till fem år att bygga upp.

  – Det som är viktigt är att vi har originalritningarna kvar, vi kan bygga upp det precis som det var i slutet av 1700-talet. Vi gör det med samma hantverk som då. Vi har utbildade timmermän och vi kommer att använda samma material som de använde då, som handsmidda spikar. Vi gör inte avkall på någonting, säger Pia Solefors.

  De 15 miljoner kronor bygget beräknas kosta har tagit tid att få ihop.

  – Vi sa att om Gunnebo klarar att hitta sponsorer så skjuter vi till resten. Det är en unik anläggning, säger Hans Bergfelt (M), kommunsstyrelsens ordförande.

  Förutom Mölndals stad och Västra Götalandsregionen är de två fastighetsbolagen Harry Sjögren och Wallenstam, företaget Derome, som sysslar med träförädling, och Torsten Söderbergs stiftelse med och sponsrar projektet.

  – De delar våra kärnvärden som handlar om högklassigt hantverk och hållbar utveckling, säger Pia Solefors.

  När orangeriet står färdigt ska det användas som det gjorde för 200 år sedan.

  – Vi kommer odla exotiska växter, vi har kvar växtlistor på ett par hundra arter som odlades då och vi har som avsikt att odla samma växter, säger Pia Solefors.

  Gunnebo slott & trädgårdar

  – Handelsmannen John Hall köpte Gunnebo 1778 för att bygga ett sommarställe. Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg ritade alla byggnader.

  – På grund av bristande underhåll förföll byggnaderna under 1800-talet.

  – Mölndals stad köpte Gunnebo 1949 och slottet renoverades med hjälp av originalritningar.

  – Flera byggnader och trädgårdar har sedan dess återskapats med ursprungliga ritningar och metoder