Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Volvo Ocean Race 02

KLART: Volvo Ocean Race till Göteborg igen

Folkfesten kommer tillbaka till Göteborg – 2018 är det dags för Göteborg att vara ett av stoppen i Volvo Ocean Race. – Det kommer bli en fantastisk folkfest, säger Camilla Nyman, vd på Göteborg & Co.

Målgången för Volvo Ocean Race 2014-15 skedde i Göteborg i somras med 335 000 besök – en folkfest mitt i Göteborg.

Tävlingen är tillbaka under 2017-2018 och så även Göteborg som deltävling. Någon målgång blir det inte 2018 utan Göteborg har i stället fått den näst sista deltävlingen. Båtarna kommer att komma från Cardiff och anländer runt den 16 juni.

– Vi får en hel vecka och det kommer att bli kittlande att se båtarna lämna inför deras slutmål. Vi var jättenöjda förra gången med målgången men den här gången ville vi ha en deltävling för 2018, säger Camilla Nyman.

– Vi letar alternativ inför 2021 då staden ska fira 400 år, vi gick in diskussionen med Volvo Ocean Race med tanken att vi inte kunde ha tre målgångar på raken utan ha viss variation. Men vem vet det kanske blir målgång i Göteborg i en annan version.

Kampen om att få en deltävling i Volvo Ocean Race är stor – mängder av städer ansöker till Volvo Ocean Race om att få arrangera – få blir utvalda.

– Det är en process som vi går igenom. Vi lägger alla städernas bud på bordet och sen handlar det ändå om en kombination. Allt från att skapa den bästa rutten runt jorden, historiska kopplingar, bygger relationer inför framtiden. Men Göteborg är en fantastisk sjöstad och dessutom hem för Volvo, det känns historiskt att Göteborg har ett stopp, säger Richard Mason Head of Host Port Operations på Volvo Ocean Race.

Målgången i Göteborg under förra sommaren skedde i Frihamnen där ett gigantiskt område (93 000 m2) hade byggts upp. Till stoppet 2018 blir området lite mindre.

– Förhoppningsvis är delar av den ytan en byggarbetsplats då, det kan bli något mindre nu. Men vi ska leverera ändå och lyfta fram området från stadens bästa sida. Det är ju en stor del av Göteborgs framtida exploatering som kommer att ske där på andra sidan älven, säger Camilla Nyman.

Då stoppet i Göteborg sker kring midsommar förväntas det återigen att bli en riktig folkfest.

– Båtarna kommer ju att komma helgen innan midsommar och lämna oss söndagen efter midsommar. Det kommer att koka ute på havet och det här visar att vi är en evenemangsstad. Det här är jättestort för oss att arrangera, ett enormt, ja ett megaevenemang som passar väldigt bra in i vår profil, säger Nyman.

Martin Strömberg som var ende svenske seglare i förra upplagan av tävlingen drömmer om att få ställa upp igen – denna gång under svensk flagg.

Mest läst