Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Klart med namnet på Häckens nya arena

  Bravida Arena. Där har ni namnet på Häckens nya anläggning.

  GP.se kunde redan strax före onsdagens presskonferens avslöja samarbetet mellan Häcken och det internationella storföretaget som ger namn åt den nya fotbollsarenan i Göteborg de närmaste tio åren.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bravida är enligt företagets webbplats Skandinaviens största totalleverantör av tekniska installations- och servicetjänster för fastigheter och finns på 150 orter i Sverige, Norge och Danmark. Bravida ägs sedan 2012 av amerikanska finansmarknadsbolaget Bain Capital med säte i Boston och hade 2014 drygt 600 miljarder i tillgångar.

  – Vi är väldigt nöjda med avtalet eftersom det ger oss samarbeten på flera plan, förklarar Häckens klubbdirektör Dennis Andersson för GP.

  Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen presenterades det nya arenanamnet liksom själva anläggningen som håller på att byggas för fullt.

  Nu öppnar kommunalrådet David Lega (KD) för att fler föreningar i Göteborgs ska ges möjlighet att köpa loss namnrättigheten.

  – Jag förstår inte varför Göteborg har släpat efter i den här frågan under så många år. Jag tror att det vore bra för både staden och klubbarna om alla ges den möjlighet som Häcken har fått, säger David Lega till GP och fortsätter:

  – Med det resonemanget skulle exempelvis Frölunda kunna involveras i Scandinavium, Utsikten i Ruddalen och så vidare. När det gäller Gamla Ullevi är situationen lite speciell eftersom flera klubbar huserar där, men det är ju en fråga som man får utveckla och diskutera, säger han.

  BK Häcken på Hisingen är alltså först ut och under viss pompa och ståt var det upplagt för avtäckning av det nya namnet under en liten ceremoni på onsdagen.

  Kommunen äger den nya arenan – det Häcken har gjort är att klubben köpt loss rätten till namnet för tio miljoner kronor (en miljon om året de närmaste tio åren) från Göteborgs stad – och därmed fått rätt att sälja det vidare.

  Hur mycket Bravida fått punga ut med för att namnge arenan vill dock parterna hålla hemligt.

  In i det sista fanns dock en oklarhet i hur arenanamnet skulle presenteras.

  En halvtimme före presentationen hade kommunalrådet Jonas Ransgård ännu ingen information om arenanamnet.

  – Men är det inget kontroversiellt ska det inte vara några problem. Punkten står först på dagordningen, säger Ransgård till GP.

  Av den anledningen fick Häcken flytta fram sin presskonferens och bara en kvart före offentliggörandet kom grön flagg från kommunen.

  – Det är ingen politisk klåfingrighet utan handlar mest om formalia, vi har stort förtroende för Häcken och för hur klubben hanterat förhandlingarna på bästa sätt. Samtidigt måste vi förstås försäkra oss om att namnvalet inte strider mot Göteborgs värdegrund. Jag menar, en arena som heter samma sak som exempelvis ett tobaksbolag hade ju inte varit så bra, säger David Lega till GP.