Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Klart för plask i Kungsladugård

På onsdag senast klockan 16 är Plaskdammen färdig. Sen behöver den fyllas på med 30 kubik vatten för att barnen ska bada.

Och så lite sol förstås.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har varit lite snopet att plaskdammen har varit avstängd medan det var varmt. Men jag är väldigt glad att den finns. Just nu är det en stickande kemisk lukt omkring, säger Lisa Hector som väntar på att få bada med sin treårige Alvar.

Restaureringen var nödvändig, då plaskdammen läckte som ett såll.

– Den var fläckig och trasig. Vi har slipat loss allt löst och målar den ljusblå, så nära originalfärgen som möjligt, säger Bosse Gustafsson, som håller i restaureringen.

Han beklagar att dammen inte blev klar till den traditionstyngda regattan strax före skolavslutning, då diverse flytetyg, tillverkade av Kungsladugårdsskolans låg- och mellanstadieelever tävlar. Men även vädret har spelat roll. Det får inte regna när färg och fogar ska torka.

Nu är botten målad två gånger med två komponents acrylplast. Den luktar illa under torkning, men är fullständigt ofarlig, när färgen väl har härdat, enligt Gustafsson. Fogarna var den sista uppgiften.

– Vi blir klara. Sen beror det på om park- och naturs gubbar hinner fylla på i eftermiddag, säger Gustafsson, med egna glada barndomsminnen från dammen.

Älvsborgsdammen kom till genom pengar från Lindbergska fonden 1933. Lindberg ville i sitt testamente att pengarna skulle att gå till att försköna staden och på den tiden räckte 30 000 kronor till en damm. I dag det kostar det 10 000 kronor per vecka att hålla den öppen, vilket brukar vara tio sommarveckor.

För några år sedan fick dammen nytt reningsverk. Det tidigare fungerade dåligt med personal som bar dit klor säckvis. I dag mäter idrotts- och föreningsförvaltningen vattenkvalitén och kalibrerar instrument. Personal från park och natur byter filter och rensar ventiler från smuts och löv.

– Vi har inte haft några problem med kvalitén. Bara en enstaka gång, när det låg löv framför silen. Det är bra om man tar bort sådant som fastnar, säger Lena Jakobsson, parkintendent.

Pengarna går till:

vattenkostnad

mätning av vattenkvalité

daglig inspektion

byte av filter

inköp av filter

ström för att driva pumparna

Mest läst