Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Klart att 10-åringar ska få träna på kommunala gym

Barn mår bra av att träna på gym, visar ny forskning. Vi vill ge alla barn från 10-års ålder den möjligheten och hoppas att Socialdemokraterna svänger i frågan, skriver Hampus Magnusson (M) och David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är inte utan att man blir lite trött på Socialdemokratin ibland. Stora svulstiga ord om gemenskap, solidaritet och kollektivism som skall genomsyra allt. Men varför lever de då inte som de lär? Varför för de en politik som i många fall är exkluderande snarare än inkluderande och snudd på osolidarisk? När det rör oss vuxna kan vi hantera det, men när det begränsar barnens möjligheter och utveckling då känns det mest styvnackat och inskränkt.

Ingen ifrågasätter behovet av fysisk aktivitet för att må bra och kopplingen mellan stillasittande och barnfetma borde vara uppenbar för de flesta. Ändå är det märkligt att man från de rödgrönas sida inte tar alla möjligheter som finns till att öka idrottandet och den fysiska aktiviteten hos våra barn och unga.

S strök styrketräning för barn

När Idrott- och föreningsnämnden skulle anta sin budget för 2011 valde socialdemokratin att stryka förvaltningens förslag om införande av ett försök med styrketräning för barn ur budgeten. Att träna på gym var inget barn skulle göra, hävdade man med eftertryck och självpåtagen expertis.

I GP 17/5 publicerades nya forskningsrön som påvisar precis motsatsen; att barn faktiskt mår bra av att styrketräna och att styrketräning stärker deras skelett, förebygger skador och utvecklar deras rörelseteknik. Det är något som även riksidrottsförbundet redan för några år sedan kunde konstatera.

Men man konstaterar också att barnen måste ha rätt förutsättningar för att kunna tillgodogöra sig träningen. Den egna mognadsgraden och rätt tränare är två viktiga delar i detta. Vi ser det som självklart att man inte kan lämna en 10-årings träning vind för våg, inte ens i ett gym. Men med goda instruktioner och rätta tränare är gymträning ytterligare ett verktyg att använda sig av.

Under tränares övervakning

Alliansen vill ge alla barn från 10 års ålder möjlighet att träna i kommunens gym, under insiktsfulla tränares övervakning. Med rätt förutsättningar är detta ytterligare en möjlighet för dagens unga göteborgare att få en meningsfull fritid. Alla barna och unga kanske inte vill utöva sin fysiska aktivitet i lagform utan hellre tränar på egen hand. 

Nödvändigheten av att ha en insatt och påläst tränare är knappast unikt för gymträning. Det finns i så gott som alla idrotter. Vem är beredd att sätta en nybörjare, ung som gammal, på en häst utan överinseende av en god tränare eller släppa lös 25 unga hockeyspelare på en is utan ledning? Lära sig simma utan tränare är väl nästintill omöjligt. Ja, exemplen är många och kan därför avföras som skäl för det avslag som Socialdemokraterna intog.

Då kan man fråga sig varför det blev ett nej. Vi söker fortfarande det svaret. Vi hoppas på en förändrad inställning eller åtminstone på ett bättre svar när Idrott- och föreningsnämnden inom kort får ärendet på sitt bord.

Hampus Magnusson (M)

biträdande kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd

Mest läst