Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
634791.jpg

Klarade inte krisen

De italienska väljarna har haft överseende med premiärminister Silvio Berlusconis sexskandaler, rättsprocesser och diplomatiska tabbar. Men nu fäller den ekonomiska krisen honom.

Skandalerna har duggat tätt kring Berlusconi, länge ansedd som en politisk överlevare. Utförsbacken började för knappt ett år sedan när han kastade ut Gianfranco Fini ur det parti som de gemensamt grundat. Manövern att göra sig av med en politisk konkurrent gröpte samtidigt ur hans parlamentariska stöd.

Den politiska karriären inleddes 1994, när han bildade partiet Forza Italia (Heja Italien) och nådde regeringsmakten genom valallianser med högerpartier. Den gången var han premiärminister i drygt ett halvår.

Han återkom som premiärminister 2001 och satt mandatperioden ut till 2006. Efter en kortare tid i opposition vann han nyvalet 2008 och året därpå bildade han Frihetens folk.

Väckte beundran

Den nu 75-årige Berlusconi, ägaren till flera stora tv-kanaler och fotbollslaget AC Milan, har lockat väljare med det enkla budskapet "du kan bli rik som jag". Bilden av den stormrike mannen som startade med två tomma händer men genom hårt arbete nådde framgången väckte beundran bland Italiens många småföretagare.

De många rättsprocesserna, bland annat korruptionsfall med koppling till medieimperiet som han äger, har följt honom genom åren. Genom tricksande har han upprepade gånger lyckats skjuta upp avgöranden i domstol.

2009 begärde hans hustru Veronica Lario skilsmässa med hänvisning till att han uppvaktade småflickor. "Rubygate" ledde till åtal för att han betalat för sex med en minderårig. "Bunga bunga"-festerna förstärkte ytterligare hans image. När hans vandel ifrågasatts har han ryckt på axlarna och sagt "jag är inget helgon".

Plumpa skämt

Berlusconi är känd för sina ofta plumpa skämt, som när han sade att presidentparet i Washington är "fint solbrända".

Även i motgångens stund finner han en lättsam replik:

– Jag känner mig befriad... Jag kommer att vara partiets grundare och kanske kommer jag att bli ordförande för AC Milan igen.

Även om Berlusconi avgår nu är det för tidigt att räkna ut honom. Med partiet Frihetens folk som plattform har honom alltjämt möjligheter att påverka. Han slipper rensa upp i krisekonomin, men han trivs i strålkastarljuset och kan mycket väl återkomma på den politiska scenen.

Mest läst