Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stellaLead
Stella Plantin tar sig uppför leadväggen på Klätterlabbet.

Klättrar mot nya höjder

Stella Plantin säger att hon alltid har varit en klätterapa. På lördagen hoppas hon ta medalj i klätter-SM på Klätterlabbet i Göteborg.

Klättring är en sport som blir alltmer populär. När GP hälsar på är det full snurr på Klätterlabbet i Fysiken.

På ena sidan av den stora lokalen med mycket högt i tak byggs det febrilt på klätterväggarna som skall användas i SM-tävlingen som avgörs i dag. En bit därifrån klänger och klättrar folk av båda könen på boulderväggarna, som enkelt beskrivet ser ut som stora bollar med grepp för fötter och fingrar.

En av klättrarna som tillbringar mest tid av alla i hallen är 21-åriga Stella Plantin, som när hon inte tränar själv fungerar som instruktör.

– Jag är här sex dagar i veckan, och tränar till och med lite mer än mitt program tillåter, berättar hon.

Skälet till att Stella Plantin började med klättring var att hon bröt benet under utförsåkning på skidor och inte orkade rehaba sig tillbaka till friidrotten som hon höll på med då i Kville.

– Jag hade ett par klasskompisar som höll på med klättring och jag hängde med till en träning, och sedan var jag fast och kunde inte sluta, berättar hon.

Det syns tydligt att klättrarna som satsar seriöst är ytterst vältränade. Några av dem ser ut som elitgymnaster med svällande biceps och sexpack på magen, medan andra är mer slimmade, seniga och lätta.

– Det beror lite på vilken sorts klättring man håller på med. Leadklättarna är som långdistanslöpare i kroppen medan boulderfolket mer liknar sprinters, förklarar Stella.

I leadklättringen ska utövaren ta sig uppför en vägg som är cirka 20 meter hög och har varierat överhäng. Det finns olika grepp på väggen som klättrarna kan använda för att ta sig så högt som möjligt. Den som kommer längst vinner.

Klättrarna är säkrade med rep, en säkerhetsgrej om man skulle tappa greppet och ramla ner.

– Det är förvånansvärt lite olyckor inom klättringen, mest handlar det om stukade fötter och överbelastade axlar, fingrar och armbågar, berättar Stella.

Målet i dag i SM är alltså medalj, något hon tror finns inom räckhåll om allt stämmer. Men hennes stora mål är världscupen nästa år.

– Jag hoppas kunna delta i deltävlingarna som avgörs i Europa och gå till semifinal.

I dag tävlar åtta världscupmeriterade svenskar i SM. Stella Plantin och Geir Söderin försvarar Göteborgs färger, även om den senare representerar Östersund i tävlingssammanhang.

STELLA PLANTIN

Ålder: 21.

Bor: Lägenhet i Vasastan.

Idrott: Klättring, inne och ute.

Meriter: SM-silver i boulder, JSM-guld i boulder och lead, JNM-guld lead. På god väg att vinna Sverigecupen 2014 i boulder.

Aktuell: Tävlar i klättrings-SM i dag på Klätterlabbet i Fysiken i Göteborg.

INOMHUSKLÄTTRING

Leadklättring

Klättraren är inknuten i ett rep och säkrar sig i bultar medan han/hon klättrar. Klätterväggen är ofta mellan 10 och 20 meter hög. Det gäller att försöka klättra så långt som möjligt på den så kallade leaden. Den som kommer längst vinner.

Bouldering

Från engelskans "boulder" som betyder stenbumling. Man klättrar sällan högre än fem meter och har mattor att falla på. Man får poäng för varje problem man klarar, bättre ju färre försök man gjort. Den som kommit längst på minst antal försök vinner.

StellaBoulder
StellaPOrtr
Mest läst