Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Textilberedningen i Tirupur, Indien sker under omständigheter som ger konsekvenser för både människor och miljö.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kläder - ursprung 08

Sex av tretton klädföretag vill inte svara på frågor om vilka underleverantörer som anlitas och vilka gifter som används i produktionen. Det visar en granskning som Naturskyddsföreningen och Swedwatch gjort.
GP Konsument kan i dag presentera resultatet av de båda organisationernas rapport "Den blinda klädimporten". Dess syfte är att kontrollera hur klädföretagen agerar för att undvika att miljögifter används i produktionen i utvecklingsländerna. Sex av företagen inkom inte med några svar, trots upprepade påstötningar.
Dessa var Gina Tricot, Bondelid, MQ, Svea, J Lindeberg och Vero Moda.
- Jag blev mycket förvånad över att ett antal företag vägrar. Att företag i en sådan bransch som ligger konsumenterna så nära inte berättar vad de gör är mycket anmärkningsvärt och ovanligt, säger Mikael Karlsson, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen (SNF).
- Något annat som också är förvånande är att det fortfarande finns grundläggande kontrollproblem. Kanske är anledningen att man inte svara på våra frågor att man inte har några svar att ge, att man hellre är tyst än står med byxorna neddragna, säger Karlsson.
De sju företag som ställt upp på organisationernas intervjuer är Cheap Monday/Weekday, Wesc, Polarn o Pyret, Brothers/sisters, Peak Performance, Dressman och Odd Molly.
De svarande företagen ställer ungefär samma krav på sina leverantörer. Kraven består bland annat av listor över kemikalier som inte får finnas i slutprodukterna. Men få företag ställer tydliga krav på en tillverkningsprocess som sänker miljöbelastningen, och inget bolag kontrollerar förhållandena hos underleverantörerna.
- Företagen säger att de följer lagar och regler som finns i landet där produktionen sker. Men ett företag som Ikea har en mycket tuffare inställning. De tittar på vilket land som har de tuffaste reglerna. Sedan tar företaget de reglerna som utgångspunkt för sina krav oavsett var i världen produktionen sker, säger Mikael Karlsson.
I rapporten konstateras att miljöproblemen vid textilproduktion är likartade. Det innebär förgiftade vattendrag där fisket slagits ut, mark som förlorat sin bördighet samt minskad biologisk mångfald.
- Det är miljöeffekter som vi aldrig skulle acceptera i vår del av världen. Jag är övertygad om att vore detta synligt för alla konsumenter, om man kunde identifiera dessa effekter i varje klädesplagg, då skulle inte folk handla, säger Mikael Karlsson.
Han efterlyser mer lokal kontroll från de aktuella svenska klädeskedjorna.
- De här företagen är tillräckligt stora för att de ska kunna göra platsbesök som är oannonserade, säger Karlsson och ger ett exempel på hur viktigt det är att komma utan förvarning. Ett vattenreningsverk knäpptes på när det var inspektion på gång, men stod för övrigt oanvänt.
- Ett enkelt sätt att ha bättre kontroll för branschen kan vara att ta kontakt med lokala konsument- och miljöorganisationer i områdena där fabrikerna finns. Då kan man få bilder av hur verksamheten ser ut när det inte är inspektion, säger Mikael Karlsson.
I rapporten beskrivs hur de låga priserna i textilbranschen är orsak till miljöproblemen. I Kina noterar tillverkarna att de utländska beställningarna minskar om priserna höjs som en följd av miljökrav.
- Textilindustrin ligger decennier efter andra industrigrenar. Andra näringar som skogs-, livsmedels-, och bilindustrin har jobbat strukturerat med miljöanpassningar under lång tid. Men här har funnits någon sorts parentes som inte uppmärksammats, säger Mikael Karlsson.
Han är ändå optimistisk för framtiden.
- Jag är mycket hoppfull att det kan komma förändringar mycket snabbt. Eftersom så mycket är ogjort kan resultatet bli påtagligt. Oftast brukar man få störst effekt i början.
I rapporten har organisationerna gjort en lång lista av rekommendationer till klädesföretagen. Den inleds med att företagen ska anta tydliga och starka miljökrav till alla led i produktionskedjan. Nästa punkt är kontroll att kraven följs genom hela kedjan.
Här finns även önskemål om att textilimportörerna fasar ut fler farliga kemikalier. Dessutom vill SNF och Swedwatch se skarpare krav på energiförbrukning, klimatpåverkan, vattenanvändning och rening av avloppsvatten.
NILS SVENSSON
031-62 45 67 [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.