Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Klädbyte och second hand skonar miljön

Fullt användbara kläder slängs helt i onödan, vilket orsakar stora miljöskador. Klädbyten och second hand är utmärkta alternativ för de som vill fräscha upp sin garderob och samtidigt skona miljön, skriver Helena Norin och Mattias Johansson, Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En svensk köper i genomsnitt 15–20 kg kläder och textil per år. I Göteborg blir det 7 800 ton. Samtidigt slängs det stora mängder kläder. Varje svensk slänger cirka åtta kg kläder per år. Att slänga användbara kläder och ersätta dem med nyproducerade plagg är ett ohållbart sätt att konsumera kläder och orsakar stora miljöskador. Som tur är finns det alternativ för den som vill uppdatera sin garderob.

Vintage har på sistone blivit väldigt populärt. Ett klädbibliotek öppnar snart i Göteborg och ger låntagarna möjlighet att variera sin stil utan att behöva köpa nya kläder. Många organisationer samlar in kläder till second hand-försäljning, och det finns en rad hemsidor som riktar in sig på andrahandsförsäljning och bortskänkning. Ett annat fenomen som dykt upp på senare år är klädbyten. Dessa lösningar är fantastiska initiativ som minskar belastningen på miljön.

Visst, kläder kan gå sönder eller bli förstörda i tvätten, men sanningen är att en stor del av våra kläder är felfria och fullt användbara, även om man själv inte kan eller vill använda dem längre.

Barn växer ur kläder och felköp inträffar. Därför är det viktigt att klädbyten och second hand-alternativ finns. Den som avstår från att köpa en ny uppsättning kläder (ett kg) och istället byter, köper second hand eller lånar på klädbiblioteket sparar cirka 15 kg koldioxid, 10 000–15 000 liter vatten och 2,7 kg kemikalier.

Därför uppmanar vi alla som har tänkt uppdatera garderoben att tänka över sina inköp av nyproducerade kläder. Besök klädbyten, second hand- affärer och klädbibliotek i stället och se till att inga användbara kläder hamnar i soporna. På så sätt kan du förnya garderoben samtidigt som du gör en stor insats för miljön.

Helena Norin

ordf Naturskyddsföreningen i Göteborg

Mattias Johansson

trainee Naturskyddsföreningen

Mest läst