Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kjoltvång upprör Badmintonsverige

Kjoltvång skall öka intresset för badminton. Det är  internationella badmintonförbundet som  kommit på hur man ska öka intresset för de allra största damtävlingarna: Med kjoltvång. – Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, säger förbundskaptenen Per-Henrik Croona.

De nya reglerna gäller från och med den 1 maj i de allra största tävlingarna i världen, de så kallade superseries, och är tänkt som ett sätt att göra sporten mer attraktiv för publik och tv-tittare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet har upprört Badmintonsverige.

– Det internationella förbundet förvånar. De har alltid varit lite gammaldags, men på senaste åren har det kommit in nytt folk som har verkat vara lite mer vakna, och så kommer det här märkliga beslutet, säger Per-Henrik Croona till TT.

Indian open, som börjar på tisdag, blir sista tävlingen där spelarna tillåts ha shorts, sedan är det enbart kjol eller klänning som gäller.


"Känns inte riktigt 2011"
Johanna Persson, före detta elitspelare (tre EM-brons samt kvartsfinal i OS 2004) och numera projektledare för Girls of badminton – en satsning att få in och behålla tjejerna inom sporten – tror knappt att det är sant.

– Jag tycker inte att det känns riktigt som 2011. Jag blir väldigt sugen nu på att dra igång en diskussion med hela badmintonetablissemanget om det här verkligen är något vi står bakom. Och så är jag nyfiken på om killarna har shortstvång, eller om de får ha kjol på sig?, säger Persson.

De nya reglerna är inte bara tveksamma ur ett jämställdhetsperspektiv, de kan också försvåra själva utövandet.

Ett par sköna, slappa shorts förstärker ju rörligheten.

– Det är inte alla som trivs i kjol på banan, en del som inte alls vill spela i det och rent praktiskt kan det vara störande med att ha en tygbit som fladdrar. Jättetråkigt besked, tycker jag.

Beslutet gäller dock varken i EM i Karlskrona eller i London-OS nästa år.

Först drabbade blir Sveriges främsta dubbelpar Emelie Lennartsson och Emma Wengberg.

– De spelar redan i kjol, men jag vet att Emelie helst skulle slippa, säger förbundskapten Croona. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.