Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Kimchi från restaurangen Arirang

Nu för tiden finns det färdig kimchi att köpa i många mataffärer eller butiker med asiatiska livsmedel, men vill man ge sig på att göra egen kimchi måste jag hänvisa till fantastiska koreanska restaurangen Arirang, en klassiker i Stockholm som är känd för sin kimchi. Till våren kommer de med sin kokbok ”Kimchi och andra koreanska rätter” (Natur&Kultur).

ca 10 portioner

1 dygn + 25 minuter + 10 dygn

2 kg salladskål

2 dl grovt havssalt

250 g rättika

2 msk riven ingefära

3 msk pressad eller riven vitlök

3 dl hackad purjolök

5 msk kodjokaro, koreanskt chilipulver

1 msk strösocker

1 msk fisksås

Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på en tallrik eller ett lock. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in detta noga i kålen så att det kommer kryddpasta även mellan bladen. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en plastburk som är precis så stor att kålen ryms. Sätt på ett tätslutande lock och låt stå i kylskåp i ca 10 dagar före servering.

Mest läst