Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kent Ekeroth (SD) stämmer GP

Kent Ekeroth (SD) stämmer Göteborgs-Posten på 20 800 kronor för publiceringen 2012 av bilder från den så kallade "järnrörsfilmen".

En stämningsansökan lämnades på onsdagen in till Göteborgs tingsrätt. Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och före detta rättspolitisk talesperson för partiet, kräver ersättning för otillåten exemplarframställning och otillåtet tillgängliggörande.

Det var i november 2012 som Expressen avslöjade att Kent Ekeroth tillsammans med sina SD-kollegor Erik Almqvist och Christian Westling under en utekväll i Stockholm uttryckte sig rasistiskt och beväpnade sig med järnrör. Ekeroth filmade händelsen, som ägde rum 2010, med en mobiltelefon. Han menar att han äger rättigheterna till filmen och bilderna.

Kent Ekeroth ställde från början ett betydligt större krav på GP.

- Vi har vetat ett tag att Kent Ekeroth ställer ekonomiska krav på oss. Vi har bestridit hans krav och han väljer att gå vidare. Det blir nu domstolens sak att avgöra det hela, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

- Vi valde att visa bilder från järnrörshändelsen eftersom de har ett stort nyhetsvärde och eftersom det handlade om riksdagsledamöter och kända politiker var det rimligt att publicera, fortsätter Cecilia Krönlein.

Kent Ekeroth har hotat att stämma även Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Media och andra massmedieföretag som publicerat bilder ur filmen. Tidningsutgivarnas vd Jeannette Gustafsdotter har tidigare sagt att tidningarna gör rätt i att bestrida Kent Ekeroths krav. Den enda redaktion som betalat honom är Sydsvenskan, som gett ut en standardersättning på 3 000 kronor för publiceringen.

Kent Ekeroths juridiska ombud, Staffan Tesle, har begärt under ett halvt basbelopp i skadestånd av Göteborgs-Posten, en minskning av det ursprungliga ersättningskravet. Om kravet är mindre än ett halvt basbelopp blir det ett så kallat förenklat tvistemål i tingsrätten, vilket innebär att den förlorade parten inte behöver betala motpartens rättegångskostnader.

Enligt Tesle kommer det att bli fler stämningsansökningar än den mot GP.

Har ni lämnat in krav mot DN och Svenska Dagbladet nu också?

- Det kan jag inte svara på. Men vi kommer att stämma alla som publicerat bilder ur filmen och inte betalar, säger Tesle.

Hur många tidningar och andra medieföretag rör det sig om?

- Jag vet inte exakt, men det är ganska många.

Vad förväntar du dig av domstolarna?

- Jag är helt säker på att det kommer att gå bra för oss. Upphovsrätten är stark och Kent Ekeroth kommer att vinna.

Mest läst