Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

kentfilm150

Kent Andersson i drama-<br>dokumentär

Kent Andersson arbetade in i det sista med filmen Vargen kommer. Här delar han öppenhjärtigt med sig av intima tankar, åsikter och drömmar. - Det känns nästan lite som hans testamente, säger regissören Isa Vandi.
I tre år har Kent Andersson arbetat ihop med iranskfödde regissören Isa Vandi kring Vargen kommer, en politisk dramadokumentär i tre akter. Ursprungsidén var att beskriva ett Sverige i förändring, från 60-talets sprudlande politiska entusiasm och framtidstro genom oljekrisen till dagens instabila globalisering och kommersialisering präglad av våld, krig och terrorism. Filmens tredje del är rent fiktiv: en utblick mot framtiden, då oljan tagit slut och USA förlorat världsherraväldet.
Regissören Isa Vandi, för allmänheten mest känd för sin tv-visade kortfilm Motsols, var nyligen också aktuell med filmen Dans under vita lakan på Göteborgs exilfilmfestival. Enligt honom var Kent Andersson på ideell basis väldigt engagerad i filmen som han också var med och skrev manus till.
- Han delar med sig av sina innersta drömmar och mardrömmar, sina förhoppningar kring framtiden, uttrycker politiska åsikter och inte minst en skarp kritik mot socialdemokratin, säger Isa Vandi.
- Samtalen pendlade kring allt mellan himmel och jord, från världspolitik och USA:s politiska roll, till tankar om konstnärens ansvar att ta ställning. Nu efter Kent Anderssons död känns det nästan konstigt, för vi skämtade om filmen som "hans testamente".
I filmen medverkar Kent Andersson, den banbrytande konstnären Robert Jäppinen och sju andra radikala eldsjälar i åldrarna 49 till 81 år som alla har det gemensamt att de är professionella jazzmusiker. I filmen sätter de upp en teater tillsammans. Kent Anderssons bidrag till filmen består dels av personliga tankar och åsikter. Dessutom spelat han i en roll i teatern-i-filmen.
Filmen, som ännu saknar finansierig, var tänkt att stå klar till nästa års filmfestival i Göteborg. Nu vill regissören också gärna göra en kortfilm av det inspelade materialet - totalt över femtio timmar - som fokuserar på skådespelaren Kent Andersson och hans sista funderingar i livet.
Mest läst