Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

kenneth
Kenneth Söderlund, en av Kennethklubbens grundare.

Kennetharna firar sin dag

I dag är det Kennethdagen. Runt om i Sverige kommer det firas av Kennethklubbens hängivna medlemmar.

I Göteborg finns en av Kennethklubbens grundare Kenneth Söderlund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är vår stora dag. Vi börjar klockan tolv med ärtsoppa och punsch på S/S Marieholm nere vid operan. Sedan är det hummning och mummning, fråga mig inte varför vi kallar det, men då bastar vi och har det trevligt. Vid 19 är det middag med våra respektive fram till klockan 23.55.

Kenneth Söderlund var med när det hela startade. Han var en av de tre Kennetharna uppe i Timrå som drog igång klubben. I dag finns det 12 lokala klubbar. Bara i Göteborgsklubben, Svenska Kennethklubbens Framsida, finns det 100 medlemmar. Klubben startades av Kenneth Söderlund när han flyttade hit från Timrå.

– Om en Kenneth flyttar till en annan ort så blir man ambassadör med uppgift att etablera en lokal klubb. Så jag satte in en liten annons i GP och till första mötet kom det 21 stycken Kennethar. Alla lokala klubbar har dessutom speciella uppdrag. I Göteborg är det att få en spårvagn döpt till, kan du gissa vad?

Kenneth?

– Precis! Du är inte så dum du! 2006 gjorde vi en kupp och tog oss till vagnhallen för att döpa en spårvagn till Kenneth. Men massmedia hade fått tips och var redan där så vi kom aldrig fram till spårvagnarna. Så det uppdraget kvarstår. Vi tycker också att det finns en viss likhet mellan Kenneth och spårvagnar. Är du med?

Eh, inte riktigt. Du får nog utveckla lite.

– Alla tycker att det är så skojigt när vi kommer, och att vi går i tid. Det var väl fyndigt?

Men vad är målet med Kennethklubben?

– Vi träffas och vi trivs. Dessutom vill vi göra allmän flaggdag av vår namnsdag. Varje år skickar vi en skrivelse till riksdag, regering och till kungen. Hittills har vi inte lyckats men vi jobbar oförtrutet vidare.

Hur ser det ut med rekryteringen för er?

– Träffar jag på en Kenneth så frågar jag naturligtvis om han vill vara med. Ibland lyckas det, ibland inte. De flesta av oss som är med är ju födda på 40- och 50-talet. Namnet är ju inte lika populärt i dag av någon, för oss, outgrundlig anledning. Så nu har vi kampanjer för att göra namnet populärare. Bland annat har vi riktat oss till fäder på BB som kan döpa sina söner till Kenneth och då få gratis medlemskap. Vi har sett att kampanjerna gett resultat. Vi vet om Kennethar som tidigare hetat något annat men också om folk som hetat Kenneth i mellannamn och bytt till tilltalsnamn

paket

Antal män med namnet i Sverige: 27 424

Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1

Antal personer i Västra Götaland med namnet: 4 317

Kenneth är keltiskt och kommer från det gaeliska ordet canach som betyder vacker eller skön.

Äldsta belägg för namnet i Sverige är från 1898.

På Kennethklubbens hemsida finns, förutom till exempel "Kenneths nationalsång", även en grundlig uppförandekodex för medlemmarna:

"När Kenneth träffa Kenneth och namngemenskap konstateras, bör belefvad Kenneth alltid hälsa genom ett högt och med kraft uttalat: Hej Kenneth!."

I dag delas utmärkelsen Årets Kenneth ut. Vem det blir offentliggörs 14.00.

Kenneth Branagh

Nordirländsk skådespelare och regissör som bland annat spelat Kurt Wallander i den brittiska versionen av serien.

Kennet Andersson

Svensk anfallare och landslagsman som bland annat tog Sverige till et brons i fotbolls-VM 1994.

Kenneth Gärdestad

Ted Gärdestads bror som också skrev texten till Teds samtliga låtar. I dag arbetar han som arkitekt.

Kenneth and the Knutters

Smått legendariskt MC-band, grundat på 80-talet, med klassiska skivor som Tankad, packad och klar och Pilsner och tulpaner i diskografin.

Mest läst