Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kemikaliefabriken läggs ned

  MÖLNDAL: Kemikaliefabriken Hexion i Mölndals Kråka läggs ned. Beslutet välkomnas av alla som i årtionden försökt få den riskfyllda produktionen flyttad. Nu ställs krav på den multinationella kemikaliejätten att bekosta sanering av fabriksområdet.
  - Äntligen. Det här var verkligen roligt för oss som under alla år försökt få företaget med sina utsläpp att flytta, säger Lena Miesel ordförande i föreningen Stoppa Soab.
  Soab hette företaget in på 80-talet. Därefter har det sålts i omgångar och bytt namn till bland annat Eastman och McWhorter för att numera ägas av Hexion Speciality Chemicals Inc med huvudkontor i Columbus, Ohio.
  Så sent som under förra veckan företog länsstyrelsen en inspektion av hela Mölndalsanläggningen.
  - Då sades inte ett ord om att företaget skulle läggas ned. Vi blev därför mycket förvånade när beskedet kom att de startar förhandlingar med facket om nedläggningen i nästa vecka, förklarar miljöingenjör Jan Ahlbom på länsstyrelsen.
  Befararar att företaget inte tar ansvar
  Företaget anger dålig lönsamhet som huvudanledning till nedläggningen, som berör ett 50-tal anställda.
  - Vi är rädda för att Hexion inte ska ta sitt ansvar för sanering av fabriksområdet utan skyller på tidigare ägares försummelser. Då riskerar kommunen att få stå för saneringskostnaderna, befarar Lena Miesel.
  Dessa farhågor delas av moderaterna i Mölndal. Bengt Hedberg (m) granskade Eastmans ekonomiska ställning 2004 och kom fram till att bindemedelsfabriken redovisat förluster på drygt 160 miljoner kronor de två föregående åren.
  - Utvecklingen är oroväckande. Vi befarar att fabriken kan läggas ned eller försättas i konkurs, var Bengt Hedbergs slutsats.
  Länsstyrelsen inte orolig
  Hans motion mynnade ut i ett förslag att kommunen skulle begära att länsstyrelsen ålade Hexion att ställa bankgaranti för saneringen. Dessutom undersökte länsstyrelsen om bolagets koncession var tillräcklig för att säkerställa sanering och efterbehandlingsåtgärder.
  Jan Ahlbom är inte orolig för vem som skall betala saneringen efter Hexion/Soab.
  - Fastigheten i sig är värdefull med tanke på läge och storlek och kanske den bästa garantin för att det finns pengar till nödvändig sanering efter det att anläggningen stängts.
  Men länsstyrelsen kan göra den bedömningen att området är så förorenat att det kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö.
  Då kan man med stöd av miljöbalken ställa krav på efterbehandling av miljön.
  Hexion-ledningen har kallat till förhandlingar med facket nästa vecka. Enligt företaget skall all produktion ha upphört första kvartalet nästa år.