Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KDU-resa får kritik

"Ship to Visby" kallar KDU den båt som ska ta dem till politikerveckan i Almedalen. Namnet har rört upp starka känslor.

- Att göra en travesti på Ship to Gaza, som var en hjälpkonvoj med mediciner och förnödenheter, där folk dog på internationellt vatten, är osmakligt, säger SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På söndag drar politikerveckan i Almedalen igång. Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, har valt att ta sig dit via segelbåt från Stockholm, som går under namnet "Ship till Visby".

Resan dokumenteras på förbundsstyrelseledamotens Christian Carlssons blogg. Så här skriver han på sidan: ”Vår intention är att sända politiska förnödenheter till Sveriges maktelit. Vi gör det för att häva den socialistiska blockering hos våra makthavare som förtrycker människor och som håller verklighetens folk tillbaka”.

Kommentarerna på bloggen lät inte vänta på sig. Majoriteten av dem som har kommenterat texten tycker att det är osmakligt att välja just det namnet. Det gör också Jytte Guteland, som är förbundsordförande i SSU.

- Jag tycker att det är väldigt osmakligt att göra en sådan här kampanj bara för att få uppmärksamhet. Att göra en travesti på Ship to Gaza och jämföra det med en lyxbåt som åker till en lyxö, är osmakligt.

När GP får tag i Christian Carlsson har de precis lagt till i Visbys hamn.

Funderade ni aldrig över att "Ship to Visby" kunde verka stötande, med tanke på det som hände ombord på båten på väg till Palestina?

- Nej, vi anspelar på att Ship to Gaza organiserar båtmanifestationer för viktiga politiska frågor, som också är vår ambition. Det är beklagligt att folk har reagerat negativt på ordvalet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund avböjer att kommentera båtresan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.