Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD vill slopa pappamånader

Kristdemokraterna vill slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen och låta föräldrarna avgöra vem som ska ta ut dem.

Men det lär bli svårt för partiet att få gehör i regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt partiledaren Göran Hägglund var det "en handfull" av de 69 ombuden på partifullmäktige som var emot när den nya familjepolitiken togs, men det gick inte till rösträkning.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för vår linje, sade dock Maria Fälth, ordförande för KD:s kvinnoförbund som vill behålla pappamånaderna, av hänsyn till barnen och jämställdhet.

Ensamma i alliansen

Inget av de andra partierna i den borgerliga regeringen vill ta bort pappamånaderna. Och från regeringskollegan Folkpartiet är det tummen ner för KD:s nya familjegiv.

– Den skulle förflytta jämställdhetsarbetet i Sverige flera decennier tillbaka i tiden, säger FP-ledaren Jan Björklund till TT och tillägger:

– Papporna tar ut mer tid med barnen nu än förr och det beror på pappamånaderna.

Göran Hägglund hävdar att det för KD handlar om lägga makten hos familjerna, när det gäller beslutet att slopa pappamånaderna. Det är de två månader som måste tas ut av den ena föräldern för att inte brinna inne, i praktiken pappan.

– Jag tycker att man går för långt när man lagstiftar om hur dagarna ska fördelas mellan föräldrarna, här kommer för mig valfriheten först, säger Hägglund.

Ingen babyfirma

Partiet har dock backat när det gäller förslaget om att föräldrar ska bilda firma för att kunna ta hand om egna barn. Det upplevdes som "för krångligt." KD vill att barnomsorgspengen, som motsvarar kommunens kostnad för en plats i barnomsorgen, ska kunna ges direkt till föräldrar som vill ordna omsorgen för barnen på egen hand.

– Vi ska försöka hitta en ny lösning på det, säger Göran Hägglund.

Den nya politiken innebär inte att KD släpper sin tidigare paradreform vårdnadsbidraget, som inte blivit den framgång som KD hoppats på.

– Det finns kvar i kommuner som infört det och som vill införa det, tills de nya förslagen är på plats, säger Emma Henriksson, som lett gruppen som tagit fram den nya förslagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.